Индексният фонд върху SOFIX е регистриран на Frankfurt Stock Exchange

Франкфурт

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF* получи регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA), съобщиха от дружеството. Търговията на борсата в Германия ще започне на 10 януари следващата година. Индексният фонд върху SOFIX е първият български инструмент, регистриран за търговия на голям западен пазар.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX. Той е организиран и управляван от "Експат асет мениджмънт" и от септември 2016 г. се търгува на "БФБ-София". Паралелният листинг във Франкфурт има за цел да улесни достъпа на чуждестранни инвеститори до българската борса. По този начин Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще се превърне в трансмисията за капиталови потоци от цял свят към българския капиталов пазар.

В началото на декември лиценз получиха още 4 пасивни индексни борсово търгувани фонда на "Експат асет мениджмънт" (следващи движението на основните индекси за акции на Гърция, Румъния, Чехия и Полша). Още 6 фонда за други шест държави от региона на Централна и Източна Европа са в процес на регистрация. Така семейството от ETF инструменти на "Експат" ще се разшири до 11 фонда. Планът на Експат е всички те да бъдат регистрирани за търговия на "БФБ-София", а след това и на борсите във Франкфурт и Лондон.

*Борсово търгуванитe фондове (на англ.: ETFs, Exchange Traded Funds) представляват финансови инструменти, идентично структурирани с взаимните фондове, чиито акции се търгуват на фонводите борси. Принципът е, че те следват представянето на определен индекс от ценни книжа, цените на даден пазарен сектор или цените на стоки като петрол, злато и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст