Сингапур е отворен за задълбочаване на двустранното сътрудничество

Сингапур

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът на Сингапур Тарман Шанмугаратнам са обсъдили възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в политическата и икономическата област между двете страни, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
По време на срещата е било изразено желание за активизиране на диалога на високо равнище, което ще спомогне за засилването на партньорството в търговията, транспорта, технологичния трансфер.

"България е заинтересована от привличането на инвестиции, особено в развитието на информационните и комуникационните технологии, електрониката, биотехнологиите, фармацията", е отбелязал българският премиер и е посочил, че страната ни предлага изключително благоприятни условия за инвестиции.
Бойко Борисов и Тарман Шанмугаратнам са изразили съгласие, че съществува потенциал за засилване на сътрудничеството и в областите образование, култура, околна среда и туризъм. Те са се договорили връзките между двете страни активно да продължат да се развиват и чрез обмен на делегации и бизнес делегация, допълват още от правителствената пресслужба.

През 2016 г.общата стойност на двустранния стокообмен възлиза на 236.1 млн. щ.д., което е намаление с 42.2% на годишна база. Износът е бил за 205.2 млн. щ.д., и също показва спад (от 45.6%). Вносът е бил само 30.9 млн. щ.долара. Добрата новина е, че външнотърговското салдо е положително за нас и е в размер на 174.3 млн. щ.долара.

През 2016 г. износът ни за Сингапур се формира основно от: масла, получени при дестилацията на каменовъглени  катрани при висока температура (74.2%); Рафинирана мед и медни сплави в необработен вид (18.6%); Интегрални схеми и електронни микрокомплекти (2.3%); Електрически апарати за жична телефония или телеграфия, включително кабелните  телефонни апарати с безжична слушалка (0.5%) и други.

За 2016 най-голям дял във вноса ни от Сингапур заемат: части и принадлежности за превозните средства (42.4 %); автоматични машини за обработка на информация (25.0%); сметачни машини (10.5%); Части и принадлежности (различни от предпазни кутии, обвивки, опаковки и подобни), предназначени изключително или главно за машините  и апаратите  от NN 8469 до 8472 (3.4%); Апаратура за прекъсване, разединяване,  защита,  разклоняване, включване  или   свързване  на електрически вериги (3.01%) и други.

Сингапур е наложил забрана за реклама на тютюневи изделия, въпреки че продажбата на самите тютюневи продукти не е забранена. Ограничения са наложени и на някои други стоки и услуги като: фармацевтични продукти, медикаменти, както и на  юридически, медицински и счетоводни услуги.

Алкохол, тютюневи изделия и моторни средства подлежат на обмитяване. Ако се внасят в страната подобни предмети, то те трябва да се декларират.

Сингапурските инвестиции в България за периода 1998 г.-2015 г. възлизат само на 18.1 млн. евро. Няма данни за осъществени сингапурски инвестиции в България преди 1998 година.

Сингапур не притежава морски курорти, но влага значителни средства в изграждането на туристически атракциони, като "воден свят", зоопарк с нощно сафари, лазерно-светлинно шоу на брега на океана, най-голямото "виенско" колело в света. Това пък я прави една от най-посещаваните страни в света. Двустранните отношения между България и Сингапур в тази област обаче не са много активни.

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, разположена в южната част на Малайския полуостров. Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха ( „лъв“) и пура („град“), и означава „Лъвов град“. При заселването през 7-8 век, тогавашното княжество получава името Темасек („Морски град“).

Според легендата, първият стъпил тук е принц от Суматра, който среща същество с глава на лъв и опашка на риба. Основаното селище приема името „Лъвски град“, а на на митичното животно е издигнат храм. Жителите на Сингапур, зачитайки традицията, го наричат „Градът на лъва и храма“.

„Мерлион“ – знакът на града, води от там своето начало.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст