Главният прокурор беше изслушан от парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност и по вътрешна сигурност и обществен ред

Цацаров

На 21 декември 2017 г. главният прокурор г-н Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи г-н Валентин Радев, главният секретар на МВР г-н Младен Маринов, председателят на ДАНС г-н Димитър Георгиев, председателят на ДАТО г-н Цветан Китов и съставът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства бяха изслушани от парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Поводът за изслушването бяха изявленията на г-н Бойко Рашков, председател на НБКСРС, за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС.

Пред народните представители главният прокурор поясни, че е издал указания към всички прокурори да съдействат на членовете на НБКСРС по време на техните проверки и да им създадат необходимите условия за това. Сотир Цацаров подчерта, че прокурорски преписки, досъдебни производства и специални разузнавателни средства не могат да се предоставят без изричното съгласие на наблюдаващия прокурор, както е според разпоредбите на чл. 198 от НПК. „Моля да се борави с факти, когато бъде обвинявана институцията, която ръководя“, заяви още главният прокурор.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст