КЕВР е глобила два пъти с по 3 млн. лева EVN България заради повторни нарушения

КЕВР ДАНС

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ е наложила две санкции от по 3 млн. лева всяка на "Електроразпределение Юг", което част от дружествата от групата "EVN България Електроснабдяване", защото нарушенията са извършени повторно. Това обясни председателят на КЕВР Иван Иванов, който свика извънредна пресконференция в сградата на регулатора. Припомняме, че вчера КЕВР наложи две глоби от по 3 млн. лева на "Електроразпределение Юг", защото при смяна на два електромера е липсвал задължителният втори подпис на свидетел в протокола, сочи БТА.

Иван Иванов поясни, че двете наказателни постановления са в размер, който е императивно /задължително/ наложен в Закона за енергетиката – чл. 206 ал. 3, който касае случаите, когато има повторно нарушение. Той уточни, че в самата аления не се прави разграничение за важността на нарушението, а е указано, че при повторно нарушение санкцията е 3 млн. лева. "Комисията, спазвайки закона, след установено и документно доказано нарушение, изпълнява разпоредбите. Ако Комисията не го беше сторила, това означава, че прикрива извършено нарушение", допълни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР оповести, че в последните 3 години – от 2014 г. досега, за липса на втори подпис при смяна на електромери на дружества на EVN България са издадени 242 наказателни постановления, касаещи първоначално нарушение. Именно за 2 от тези 242 случая е установено повторно нарушение и затова е наложена санкция от по 3 млн. лева, посочи Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст