Светът е на прага на остър недостиг на долари

пазари

Световните пазари изпитват огромен дефицит на американски долари – липса в такива обеми не се е случвала през последните шест години. Цената на привлечената американска валута чрез крос-операции скочи през ноември и продължава да расте. За последен път такова състояние на световните парични пазари  е наблюдавано  при пика на дълговата криза в еврозоната, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Банки и корпорации използват суаповите операции като инструмент за получаване на американски долари срещу залог на други валути. И именно процентният спред при тях – или динамиката на крос-валутна основа, показва предпочитанията на инвеститорите. Ако тази база се окаже още по-отрицателна, чуждестранните банки са готови да платят и по-висока премия за долари на междубанковия пазар.

Средното ниво на крос-валутния базис през декември се е спуснало до минус 25.9 базисни пункта, а особен рекорд се очертава в зоната на еврото, където този показател падна до минимума от 2011 г. насам – минус 97.1 базисни пункта. Подобна ситуация се очертава и при  японската йена (минус 77 базисни пункта), и при британския паунд. Във Великобритания американските долари са поскъпнали максимално от 2008-а насам.

Пазарите са свикнали с факта, че в края на всяка календарна година се наблюдава дефицит на американска валута, но размерът му от тази година се случва  твърде рядко, смятат анализатори. Ако преди седмица-две можеше да се говори за обикновена ситуация, то сега положението взема тревожни размери. Причините за тази аномалия са две.

Първо, Федералната резервна система на САЩ започна да съкращава своя баланс със скорост 10 млрд. долара на месец, което усложнява пазарната ситуация с доларовата ликвидност. По този начин регулаторът иска да изтегли от обръщение доларите, напомпани в паричния оборот за времето на кризата. А става дума за стотици милиарди.

Второ, участниците на пазара вече се готвят за голямата репатрационна кампания по връщане в САЩ на парите на американските корпорации, депозирани в чужбина. Администрацията на президента Доналд Тръмп – в рамките на новата данъчна политика, планира да върне в страната близо 2.5 трлн. долара. Тези фактори са способни да доведат до снижаване на достъпността на американската валута, въпреки че на световните пазари има голяма потребност от зелени пари заради огромния американски дълг.

Експертите вече бият тревога, че с ограничаването на достъпа до доларите не е изключено да се стигне до нова световна ликвидна криза и глобална рецесия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст