Три четвърти от българите не вярват в новия антикорупционен орган

корупция

Мнозинството от българите – 75 на сто не вярва, че новият антикорупционен орган реално ще успее да свърши нещо. Това сочи експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен по специална панелна методика, която осигурява представителност на данните. Сондажът е проведен на 19 и 20 декември сред 800 души в цялата страна и е независим от външно финансиране.

Осемдесет процента от българите смятат предстоящото поскъпване на водата за изкуствено, без да отчитат обявените от ВиК сектора инвестиции. Протестите срещу новите цени на водата са поощрени от общественото мнение, посочват анализаторите.
 
Проучването показва, че 86 процента от българите не одобряват мораториума върху новите лекарства и явно решението на ГЕРБ да го отмени е било правилно според обществото.

Българите очевидно очакват спорещите по въпроса за втория лифт на Банско страни да постигнат някаква форма на общо решение как това да се случи. Развитието на ски туризма като цяло се подкрепя, проблем по-скоро се вижда в презастрояването и в това, че ползата от туризма остава най-вече за малцина богати, посочват анализаторите.

Във вечната дилема "растеж или природа" българите нямат единствен отговор. Ясно се долавя влиянието на социалните проблеми в България, отбелязват експертите. Опазването на природата и развитието на бизнеса и туризма не си противоречат в умовете на българите, отбелязват от "Галъп интернешънъл".
 
Според проучването взаимните обвинения на бизнес и природозащитници са довели до това, че обществото ни чува ясно и двете тези.

Вероятно съпричастността към ски спорта е все още малко по-далечна за българите, посочват анализаторите, защото 83 процента от анкетираните заявяват, че не карат ски. В същото време обаче 82 на сто се съгласяват, че туризмът действително е важен отрасъл за страната и това не е просто щампа.
 
Мнозинство от 72 процента по принцип одобряват строежа на нови писти и съоръжения, а 67 на сто са принципно за изграждане на втория кабинков лифт на Банско. Очевидно, напрежението в обществото по тази тема расте и изходът може да бъде единствено някаква форма на общо решение между двете очертали се страни, отбелязват анализаторите. Например, над 90 на сто от българите автоматично приемат, че за всяко отсечено дърво трябва да се засаждат три нови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст