2017 година – белязана от думата “корупция”

корупция

Битката на последните няколко години е съдебната власт. Тя продължи и през тази година. През тази година видяхме и доста съдебни процеси срещу политици с малко резултати. За една година десетки министри, кметове и депутати се сдобиха с обвинения. Държавата впрегна всички сили да се бори с корупцията и то тази сред елита на държавата. Но това кой и как ще пребори корупцията по-добре скара хората във власттасочи Нова Тв.

Докато те спореха кой ще хване корупцията по високите етажи на властта – ниските етажи на престъпността процъфтяваха. Имаше убийства, имаше грабежи, имаше отвличане. Взривяваха банкомати, малтретираха деца. Повечето престъпления останаха в графа "неразкрити" и извършителите им все още са сред нас. Сред нас обаче не е Цветан Василев – най-издирваният обвиняем. Рекордно дело – за над 2,5 милиарда и рекорден обвинителен акт – цяла стая с папки. Делото тепърва започва, някой вече са към финал. Присъди чуха акушерката Емилия Ковачева и Петко от Лясковец – мъжът, застрелял командос по време на акция.

2017-а – година, белязана от думата „корупция”. И операцията започна – с обвинения, първо за бивши министри. Общо 8 бяха уличени в престъпления – Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Делян Добрев, Даниел Митов и Илко Семерджиев. Последва Веселин Марешки, а след него и депутатите.

Първи на подсъдимата скамейка, чакайки присъда, се нареди военният министър Николай Ненчев. Обвинението за престъпление по служба долетя на крилете на изтребителите МиГ-29. А срещу него на свидетелската банка се изправи пилотът на изтребителите – президентът Румен Радев.

Продължиха и обвиненията – за купуване на суджук срещу Живко Мартинов от ГЕРБ. Обвинение за суджук по специална рецепта, уж за премиера. И за купуване на гласове срещу депутата Манол Генов от БСП.

И борбата с корупцията продължи навсякъде. Първо в кметствата Галиче Златица, Челопеч, Пловдив и Батак – за батака в обществените поръчки и финансите на общините. А освен да се говори, президентът поиска и да се стигне до присъди.

И най-високото ниво започна да обсъжда как да пребори престъпленията на най-високо ниво. Че трябва да има присъди се съгласиха всички. Кой най-добре може да пребори голямата корупция във властта – хората във властта обаче не се разбраха. И властта избра – нов закон и нови правила. Кой да бори корупцията по високите етажи на властта да избира властта в парламента, а след това всички обвинени да отиват в спецсъда.

Има ли наистина престъпление ще решава спецсъдът, а те пък нямали място да приемат делото и поредния министър. Буквално. Държавата решила да бори корупцията по високите етажи, но етажите на съда не били достатъчни. Решение на проблема от съда потърсиха при премиера. Конфликтите, съвсем не на шега, продължиха между Лозан Панов и Сотир Цацаров. Първият сред прокурорите и първият сред съдиите не намериха допирна точка във възгледите си за реформите, прокуратурата и съда.

И нищо добро не последва. Конфликтите продължиха при избора на нов Висш съдебен съвет и при избора на нов председател на Върховния административен съд. Мненията пак се разделиха и пак на две – уговорен ли е изборът или не.

А конструктивната работа на разследващите продължи с акции в митниците, полицията, болниците, аптеките, автомобилната инспекция, пътната администрация и Националната електрическа компания. Безкомпромисни в исканията си към полицията бяха хората от Асеновград,  след като няколко деца, трениращи гребане, бяха нападнати. Градът настръхна, напрежението ескалира, а хората се разделиха. С времето протестът избледня, а след него дойде примирието.

В същото време пари за тези, които осигуряват мир и ред, не се намериха. И последваха нови протести – на полицаите, пожарникарите, надзирателите.

Имаше убийства. Имаше и грабежи. Данъчен беше прострелян в центъра на София посред бял ден. Върнаха се отвличанията. Адриан Златков беше 12 дни в плен. А сега липсват извършителите, въпреки че Адриан Златков беше освободено.

Продължава и издирването. Издирването на Цветан Василев продължава. Въпреки че разследването за фалита на КТБ приключи, делото влезе в съда, но Цветан Василев – не. Скандалът с КТБ стигна и до Доналд Тръмп, след като и Цветан Василев, и Делян Пеевски потърсиха помощ и справедливост от Америка.

А в България своята присъда все още чака Йоан Матев – арестуван и обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Предаден на властите от брат си.

Виновни или невинни са всички обвинени тази година – министри, кметове и депутати, полицаи, митничари и лекари. В бъдещето остава и началото на битката на държавата с корупцията по високите етажи на властта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст