Робот даде началото на детското откриване на европредседателството

председателство на ес

Робот даде началото на детското откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Mega Dojo Sofia 1.0 #kids4digiEU се проведе днес, 6 януари, в Националния дворец на културата. Събитието събра стотици ученици от цялата страна. Роботи и създадени от децата електронни машини изпълниха коридорите на НДК и разхождайки се между гостите, им даваха информация и възможност за избор на игри.

„Децата са нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и през тях ние даваме най-истинския старт на Българското председателство. Надявам се след 14 години някои от тези деца да вземат важните решения за всички нас“, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Младите хора, децата и уменията на 21 век са нашият основен приоритет, подчерта тя. За първи път деца откриват ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Събитието у нас, организирано под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, става възможно благодарение на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция. Специално за него в страната пристигна българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел. Децата поздрави и заместник-министърът на образованието Деница Сачева, дигиталният шампион на България Гергана Паси ръководи събитието.

„Вие показвате, че не сте само потребители, а създатели на съдържание . Показвате ни важното, че това, което никой не може да замести сте самите вие. От днес започвате да пишете историята на успеха на Българското председателство, защото това ще е историята на успеха на България“, каза в обръщението си Мария Габриел.

„Да създаваш и да си полезен е най-голямото щастие. Забавлявайте се, учете, уважавайте идеите на другите, работете в екип и решавайте проблемите по един креативен начин“, пожела на учениците и зам.-министър Деница Сачева. 

Доброволци, ментори, организатори и партньори на събитието създадоха за децата 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена и да свързват елемнтите така, че създадените от тях роботи да заработят. В продължение на няколко часа учениците програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата и учиха факти за Европа и за държавите-членки с помощта на компютрите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст