Борисов: Европредседателството е шест месеца, отношенията с Турция – за векове

борисов ердоган

Премиерът Бойко Борисов посрещна президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна за церемонията по официалното откриване на реновираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

"Това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството. Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Подобряването на отношенията на Турция с Европа дава решение на много въпроси", каза Борисов.

„Европредседателството е за шест месеца, а отношенията ни с Турция – от векове и за векове”. Това каза Бойко Борисов минути преди началото на церемонията по официалното откриване на българската църква „Свети Стефан” в Истанбул, цитиран от Нова телевизия.

Министър-председателят обясни, че церемонията е трябвало да се проведе на 27 декември – деня на Свети Стефан, но била отложена заради ангажименти на турския президент Реджеп Ердоган.

„Не бива на България да се възлагат огромни отговорности като лобиране за приемане на Анкара в Европейския съюз”, категоричен бе Борисов.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов подчерта, че нашата държава е реставрирала две църкви в Одрин.

„Всичко се осъществи благодарение на добрата дипломация на правителството на Борисов”, подчерта Рашидов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст