Оборотът на стоковата борса скочи до 270 млн. лева

БТА Пресконференция Софийска стокова борса Антония Белопитова Васил Симов

Оборотът на Софийската стокова борса (ССБ) през изминалата година стигна 266 030 197 лв., което е над четири пъти повече от търговията през 2016 г., съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на дружеството. Броят на сключените сделки там пък е нараснал внушително – до 704 броя. Това увеличение на търговията е следствие от по-високата активност на фирмите  участници и техните брокери, които търсят борсата, за да получат по-добра и справедлива цена за своите суровини и стоки. Помогна и оживлението в някои отрасли, които бяха в основата на икономическия растеж в страната.

За поредна година се утвърждава тенденцията на пода на Софийската стокова борса да се сключват основно сделки в кръг "Нехранителни стоки" и в частност с горива и нефтопродукти. А активната търговия с широк спектър от горива, използвани за битово и промишлено потребление, потвърдиха имиджа на ССБ като представителен пазар за горива и енергоносители в национален мащаб. Неслучайно те заемат най-голям дял в търговията – 96-97% от общия й обем. И през миналата година за пореден път относителният дял на артикулите  от кръг "Нехранителни стоки" нараства. И в това отношение стоковата борса следва практиката на световните стокови борси, на които се търгуват основно енергоносители, химикали, метали, дървен материал, тъкани и други.

В кръг "Нехранителни стоки" през миналата година са сключени 694 сделки на обща стойност 256 105 236 лв., което представлява увеличение спрямо предишната година от около четири пъти. А оборотът на суровините и стоките в кръг "Хранителни стоки" показва ръст от 11 пъти и е с общ оборот от 6 385 790 лева.

Сред "звездните" суровини през миналата година е била царевицата. Причината за това е отново Китай. Азиатската страна увеличи вноса си от нея,тъй като там се произвеждат подсладители от тази зърнена култура. Цената й остава стабилна през миналата година, но се очаква да расте през 2018-а, прогнозира Антонина Белопитова от Софийската стокова борса. Тя сподели и факта, че за първи път през миналия юни купувачи са проявили интерес към биоцаревица, а през октомври се е сключила сделка на цена от 469.40 лв. за тон, без ДДС. Биослънчоглед пък се е търсил на цена от 800 лв. за тон. Продавачи са се появили почти веднага с цена от 1150 лв. за тон, но до края на декември са смъкнали цената до 1050 лева.

През 2017 г. най-после успяхме да се обединим с другата голяма борса – "Българска стокова борса" АД, и вече двете работят заедно, припомни Васил Симов. Според него този фактор също е повлиял за увеличението на оборота. От януари цялата търговия се прави на пода на "Софийска стокова борса" АД, което спомага за по-голямата концентрация на пазара, а това прави цените по-обективни за цялата страна.

Десет години вече ни отказват  да участваме в търговията с ток, за съжаление, напомни още Васил Симов. "Готови сме да помогнем за развитието на този пазар, защото държава и борса са несъвместими понятия, не виждам свободно участие на всеки засега. При наличието на КЕВР, при положение че те регулират цените, за каква борса става дума", запита експертът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст