Росен Плевнелиев: Показваме, че още сме с робска психика

11-ата годишна среща на бизнеса с правителството Росен Плевнелиев

От времето на Бай Ганьо до наши дни българите успяваме да покажем най-лошото на света.Ще ми се да е обратното. Да покажем успехите на младите, успехите на икономиката. Това заяви експрезидентът Росен Плевнелиев по повод старта на европредседателството. 

"С тези 9 протеста показваме нещо – че още не сме се освободили от робската си психика, че все очакваме някой друг да ни освобождава". Така бившият държавен глава коментира множеството протести, които ще се проведат в столицата.

Плевнелиев обаче добави, че всеки протест, стига да е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. А протестите са в резултат на ниското доверие на гражданите в институциите, което било напълно заслужено.

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно – целият политически елит не си е свършил работата през годините", заяви той по отношение на протестите на еколозите за Банско.

Според него втори лифт трябва отдавна да е построен, защото всички райони в страната имат право да развиват туризма:

"Абсолютна безотговорност е да оставим една трета, и най-бедната част на народа, да не развиват туризъм, заради едно безумно противопоставяне", каза Росен Плевнелиев пред NOVA.

"България е единствената държава на Балканите, която търси приятелство с всички. Премиерът Борисов си извоюва ролята на този мост между европейските лидери и Ердоган, което никой друг не успя.", добави той

Бившият държавен глава заяви, че е съгласен с някои от аргументите на своя наследник на поста Румен Радев срещу антикорупционното законодателство, но с други – не. Според него всеки закон подобрява нещата, проблемът е в прилагането им.

"Ние не сме силни в прилагането. Какъвто и закон да направим, той трябва да бъде прилаган, и резултати, резултати, резултати – това искат хората да видят", заяви Плевнелиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст