ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Да се учат от Туск

председателство

Речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск предизвика истински фурор. Тя беше от световна класа и истински урок по дипломация. Може би дори ни накара да се чувстваме малко по-горди, че сме българи.

Туск проговори на отличен български, използва исторически, литературни и културни препратки. Прояви оригиналност и чувство за хумор, което задържа вниманието и заслужи овациите на препълнената зала в Народния театър.

Но не това направи речта му специална. Специална бе, защото показа как трябва да се подготвят нашите политици за всякакви събития. Дори за протоколни и донякъде скучни. 

Думите на Туск срещнаха одобрение дори и сред най-големите евроскептици, защото бяха нещо много по-различно от всичко това, което сме свикнали да чуваме от изказванията на нашенските управници. Защото те не рецитират ни Вазов, ни Ботев. За историческите ни военни успехи сякаш дори и не са чували. Хуморът им дебелашки или просташки, споровете им са на махленско ниво. Преобладават личните нападки, неизречените истини или откровените лъжи. Протоколните им речи пък съвсем се изпразниха от съдържание.

Затова и премиерът Бойко Борисов правилно отбеляза, че всяко изказване след това на Туск ще е неуместно. И това не важи само за церемонията. Положението ще остане същото, докато нашенци просто не се научат.

А истината е, че официалните ни лица изобщо не се подготвят за събитията, в които участват. Те ползват единствено опорните точки, които им пишат техните екипи. Та затова и почти всички повтарят едно и също като папагали. Ей така, за да се следва партийната линия, независимо дали червена, синя или с примеси.

Това се видя и по време на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, която странно или не, бе интересна само заради Туск. И дотолкова нашите бяха неподготвени, че дори не успяха да благодарят на Доналд Туск на родния му полски.

Затова да го направим вместо тях: dziękuję, Доналд! 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст