ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Захариева: БСП се заиграват с популизма

Съюз на съдиите в България Ден на конституцията и празник на юриста Цецка Цачева Екатерина Захариева

Правосъдният министър Цецка Цачева и министърът на външните работи Екатерина Захариева представиха на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ разяснения по текстовете от Истанбулската конвеция, която предизвика остри спорове както сред политиците, така и в обществото.

Според министрите Конвенцията не задължава страната ни да узаконява еднополови бракове, да приема бежанци с пол, различен от мъжкия и женския. В документа няма текстове за "трети, четвърти или пети" пол, категорична бе Екатерина Захариева.

По думите й Истанбулската конвенция ще задължи България да направи законови промени, които да гарантират превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие.

"Целта на конвенцията е да покаже, че християнска Европа не приема стереотипите. Не приема в други части на света жените да бъдат принуждавани да се омъжват, да бъдат осакатявани и изнасилвани", подчерта Захариева. 

Външният министър разкритикува БСП, която се обяви против конвецията. Според вицепремиера е странно разминаването на българските социалисти и европейските по темата. "В Брюксел подкрепят, в България се противопоставят, за да извлекат политически дивидент", коментира Екатерина Захариева. Според нея БСП се заиграва с "популистки неща". 

Правосъдният министър Цецка Цачева допълни, че така или иначе конвенцията ще бъде одобрена на ниво ЕС и ще стане задължителна и за България. И уточни, че документът може да бъде приет "със съответните резерви". 

В брифинга взе участие и председателката на парламента Цвета Караянчева, която съобщи, че ще има задълбочен парламентарен дебат преди гласуването на ратификацията на документа. Той ще бъде разпределен предварително в правната комисията, комисията по образованието и тази по вероизповеданията, за да се съберат възможно най-много становища.

На 17 януари ще има отворен дебат в Народното събрание по темата. Според Караянчева така хората щели да се успокоят и да се види колко е вреден популизмът.

Евродепутатката Ева Майдел обяви, че 1 млн. български жени са подложени на домашно насилие. Според нея е учудващо, че Корнелия Нинова не иска по-добра защита за тях. Как БСП ще обяснят, че не подкрепят конвенцията, при положение, че ПЕС-Жени са едни от най-големите й защитнички, запита евродепутатката. 

Майдел добави, че всички български евродепутати от ПЕС са подкрепили Инстабулската конвенция. И обвини БСП, че са променили позицията, след като са се върнали в България. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст