ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Алпинистът Боян Петров даде „рецептата“ за разбирателство

Бансколифткурорт

Алпинистът Боян Петров даде „рецептата“ за разбирателство между еко защитници и управляващи, свързана с  промяна на плана за управление на парк "Пирин".

Предложението, което Петров смята да направи на правителството,  давало  възможност  да се построи още една въжена туристическа линия в ски зоната над Банско, но категорично изключвало  възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти.

Според него има начин  да бъде удовлетворено желанието на хората от Бовско  и на концесионера на ски зоната,които настояват за изграждането на втори кабинков лифт, без обаче да бъде допуснато каквото и да било друго строителство в природния парк.

Това можело да стане с елементарна редакция на вече приетото правителствено решение за промяна  в плана за управление на парка, ако  в описаните забрани на дейности на неговата територия се запише, че се допуска изключение единствено за втора въжена линия.

"На практика предлагам тази замяна във всички текстове, в които като изключение от забраната за строителни дейности се посочва "изграждане на ски писти и строителство на въжени линии", обясни Петров.

Според него липсата на конкретност в сегашното правителствено решение – колко, къде и какви писти и въжени линии, подклажда опасенията на еколозите, че приетите промени са бял лист, върху който после може да бъде  дописано всичко. И най-вече, че ще бъде отворена вратата за бъдещи градежи. Той предлага промени и в текста за разрешеното водохващане в парка, за да бъдат изключени  всякакви други възможности освен осигуряване водоснабдяването на населени места и селищни образувания за питейно-битови нужди. По този начин ще бъдат разсеяни съмненията, че сега позволеното "водохващане"  не е просто решение на проблема, а ще позволи  изграждането на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти.

На практика предложеното от Петров връща старият вариант на Плана за управление на "Пирин", но с изменението разрешава строителството на ски съоръжението, което задължително трябва да мине през екологична оценка и оценка за съвместимост.

Алпинистът е на мнение, че  ако така предложените редакции на правителственото решение от 28 декември 2017-а  не бъдат приети от  поддръжниците му , щяло да стане ясно, че вторият кабинков лифт е само „параван за други намерения".

Той смята, че ако не бъдат приети този вид ограничения при вече съществуващото презастрояване на Банско ще се появят искания  за нови писти, допълнителни лифтове и влекове и …заведения.

В предложението на Петров има много логика.А ако се съди по думите  на премиера Бойко Борисов, при представянето пред Европейския парламент в Страсбург на приоритетите на българското европредседателство, че лично гарантира за това че парк „Пирин“ ще бъде опазен от посегателства, че няма да бъде допуссната незаконна сеч и той лично нямало там да се сложи и „една керемида повече, а  промяната засягала  единствено възможността за нова въжена линия, то може би такъв подход би успокоил природозащитниците , че ще се  отвори широко вратата за строежи, което ще доведе до сеч на вековни дървета.

И може би така сагата с двупосочните протести "за" и "против" , най-сетне ще спрат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст