ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След председателството да се готви НАТО!

каракачанов

Едно време дядо ми, Бог да го прости, когато трябваше ние, внуците му, да свършим някоя работа, но се улисвахме в игри, все казваше: "Ей, не наиграли се!". Гледам и слушам днес военния министър Красимир Каракачанов и си мисля, че и той не се е наиграл. Най-вече на войник. Това може да се дължи на произхода му, който по бащина линия е тясно свързан със земята и земеделците. Разбираемо е, след като е израснал в семейство на земеделец, военната тематика да го тегли така както примамва всяка terra incognita.

Откакто е военен министър, Каракачанов ту търси да купува изтребители за милиарди левове, ту пък бойни кораби. Човек ще си помисли, че всичко друго ни е наред, само с армията сме малко поизостанали. Факт, наистина, който на фона на близо 650 000-ата турска армия (девета в света по численост) традиционно предизвиква притеснение. Но добре, че сме в НАТО…

Последната хрумка на Каракачанов е да се въведе доброволна военна служба. Това щяло да бъде първата крачка към връщането на задължителната казарма. Идеята иде на дневен ред десет години след влизането ни в ЕС и премахването на текста за наборната военна служба от Българската конституция през 2007 година. Само да припомним – поправката тогава бе приета с невиждан консенсус от политическите партии в парламента – 222 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се". 

Оказва се, че за десет години останалите вървят по спиралата на живота нагоре, само ние се връщаме в началото. Докато светът докосва четириизмерното пространство, ние сме се забили на хоризонталата. И командата на такива като Каракачанов е неизменно една и съща: " кръгом и пак напред".

Аргументът, с който Каракачанов презентира необходимостта от връщането на наборната служба, обаче е истински бисер. Според него нямало държава, която икономически да е просперирала и да няма армия.

Тъй като става дума за икономика, първият въпрос, дето иде на акъла, е как нашата просперираща държава ще храни бъдещите наборни солдати? Не с какво, а как изобщо? Второто питане – пак във връзка с икономическия ръст, размътил главата на военния министър, е има ли пари държавата да купува бензин, патрони, снаряди, танкове, бронетранспортьори, въобще техника и продоволствие за такава армия? Да не говорим колко време бюджетът може да си позволи да хвърля пари за обучаването на хора, които са принудени да вършат всичко това безплатно…

Ама не е виновен министър Каракачанов. Вижте само последната идея на премиера Бойко Борисов и кройте капа на цялото правителство. След като Борисов се самоопредели като "зелен" човек, той вече се зае и със здравеопазването. Идеята му направо е революционна и заслужава НАТО да помисли върху нея: да се преоборудват хеликоптерите на армията, така че да се използват за бърза помощ и гасене на пожари… "Ще ги карат военните, така че хем ще натрупват допълнителни летателни часове, хем ще тренират, хем в същото време ще вършат работа и ще спасяваме човешки животи", заяви Борисов на последното заседание на кабинета.

Отстрани изглежда, че му е дошло в повече шампанското около председателството. И на Каракачанов, който, още неотекнали думите на премиера, обяви, че се работи по въпроса. "Наистина има достатъчно техника, с която може да задоволим и нуждите на здравеопазването и на МВР по отношение на пожари и други бедствия, при които се използват хеликоптери", рече той.

Въобще НАТО може само да се кръсти и да благодари на Бога, че ръководството му не е на ротационен принцип, както председателството на Съвета на ЕС. Защото ако беше така, като нищо Борисов щеше да предложи на ВВС-тата на страните членки да поемат функциите на бърза помощ – хем да тренират, хем някоя работа да свършат. И да поеме като приоритет вкарването на ЕС в НАТО като колективен член, както веднъж се изказа. Голяма работа, че страните членки на ЕС: Австрия, Кипър, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция, не желаят и да чуят за пакта. Приоритетите са си приоритети! Значи трябва да се спазват.  Това е! И както се казваше навремето, по военни въпроси дотук!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст