ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Търсят справедливост за всяко дете

Оръдие

Продължава работата на УНИЦЕФ за осигуряване достъп на децата до правосъдие. „В следващия 5-годишен период това ще бъде приоритет за организацията“, каза за Радио Шумен Кремена Чобанова, експерт в УНИЦЕФ. Освен работа със самите деца и младежи, организацията развива дейност на няколко нива – за промени в законодателството и за обучение на професионалисти от институциите за правата на децата.

„Законодателните промени дадоха възможност децата да бъдат разпитвани в специална „синя стая“, каквато има в Шумен“, посочи Чобанова. Тя обясни какво е постигнато, за да не бъдат травмирани малчуганите, участвайки в различни съдебни производства. "Работим с професионалисти от полицията, прокуратурата и съда, напоследък и с адвокати. Важно е те да бъдат обучени и да имат капацитет да работят с деца и да участват в правни процедури, независимо дали става дума за бракоразводни дела или детето в едно наказателно производство е в качеството си на пострадало или на подсъдимо.

Адвокатите са ключови за това правата на детето да бъдат защитени и децата наистина да получат справедливо отношение и третиране във всяко производство – гражданско, административно и наказателно", коментира тя.

Вече е подписан меморандум за сътрудничество със Софийската адвокатска колегия, обучения са преминали и адвокати от Сливен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст