ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Извиненията на общината за детските градини: Не е схема, а просто грешка

столична община

Всички деца, чиито имена бяха открити и двата списъка, са приети законно, посочи зам.-кметът. По думите му проверките при съмнения, че здраво дете е записано като хронично болно също не са показали нарушения. Фактът, че едни и същи деца едновременно са в списъците на чакащите за детски градини и в тези на току-що класираните и вече посещаващи заведенията, не говори за схема за прием „по втория начин“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV зам.-кметът по образованието в София Тодор Чобанов.

Обяснението му е, че „някой директор просто не е актуализирал ИСОДЗ (Информационната система за обслужване на детските заведения, бел. ред.). Директорът затова е директор, защото отговаря за администрацията на градината. Правим непрекъснато проверки, за това нещо включително. През годините сме направили множество проверки, има много директори, на които са наложени различни по степен дисциплинарни наказания“, заяви зам.-кметът.

Той показа документ, че всички деца, чиито имена открихме и двата списъка, са приети законно. Създаде се едно много сериозно заблуждение относно начина за приемане на деца в детските градини. Дълбоко ни тревожи демонизирането на цялата система за прием, заяви той. Говори се за схеми, без да има доказателства и факти.

На въпрос „Не ви ли е направило впечатление, че децата в детската градина са много повече от тези, които тя приема като групи“ той отговори: „Това само по себе си не означава, че има съществено нарушение“. Единственият начин да се провери дали едно дете е прието редовно, или не е да се отиде на място, посочи гостът и добави, че в момента се правят проверки на всички сигнали, получени от граждани.

Чобанов държеше да изясни, че по закон има четири хипотези за прием в градините – общ ред; деца със специални образователни потребности – с аутизъм, синдром на Даун, специфични разстройства на речта, церебрална парализа и пр., които се приемат навсякъде, където отидат, по всяко време; деца с хронични заболявания; задължителното обхващане на пет- и шестгодишни в образователната система. По общия ред се приемат по 25 деца, до 10 деца могат да бъдат записани допълнително, вкл. децата с хронични заболявания. Ако обаче се появят и пет-шестгодишни, те се приемат и над този лимит, изтъкна той.

По думите му при съмнения, че здраво дете е прието като хронично болно, се подава сигнал на регионалните здравни инспекторати. До момента нито едно от тези съмненията не се е потвърдило, заяви Чобанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст