Депутатите приеха Международната конвенция за минималната заплата 

НС

Парламентът прие окончателно Международната конвенция за гарантиране на баланс и предвидимост в ръста на минималната работна заплата. 

Всички депутати подкрепиха единодушно ратификацията, а Георги Гьоков от БСП обобщи:

"Очакванията на нашата парламентарна група след ратификацията са, че в най-кратки срокове ще бъде създаден прозрачен и устойчив механизъм за определяне на минималната работна заплата в България на база на най-важните социално-икономически критерии като инфлация, динамика на брутния вътрешен продукт, нарастване на средната работна заплата", каза Гьоков, цитиран от БНР.

В началото на месеца правителството предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците, съобщават от пресслужбата на кабинета.

При определянето на минималното възнаграждение ще се отчитат важни социално-икономически критерии, като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. 

С ратификацията ще се гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата. Тя е заложена като мярка в управленската програма на правителството и ще бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст