Защо псува джипито?

луд доктор

Преди дни чух джипито ми да псува.

По време на преглед.

Безадресно.

С особен хъс.

Защо ли?

Колкото повече се говори срещу монопола на Здравната каса и за необходимостта той да се премахне, толкова НЗОК все по-дълбоко се вкопава в земята като вкарва още бюрокрация в системата и я затрупва с хартия. Последният акт на тормоз е над личните лекари – вменяването им на задължението да описват на ръка номерата на касовите бележки от прегледите на пенсионери и да представят списъците някъде си. Първите медицински помощници са се хванали за главите и не знаят на пирон ли да ги забучват тези хартийки, в чували ли да ги носят, кога и на кого…

В новата разпоредба такива неща не пише. Няма и кого да питат какво се има предвид, защото вносителят на промяната от началото на тази година е анонимен, неизвестен извършител. Чиновниците в НЗОК са го приели, разбира се, без да изслушат бранша. А надзорният съвет го е одобрил, защото е съставен от икономисти и синдикалисти, които нямат нищо общо с лекарските грижи. Изискването е записано в Закона за бюджета на Здравната каса.

За какво иде реч?

От 1 януари тази година личните лекари ще трябва да описват касовите бележки от пенсионерите за потребителска такса. Само срещу номера на документа държавата ще им изплаща остатъка от стойността на таксата. (Когато посещават кабинета на личния си лекар, пенсионерите плащат по 1 лев. За да си вземат остатъка от 1.90 лв. – официалната такса е 2.90 лева, джипитата трябва да станат още по-големи писарушки.)

"Това ми напомня времето преди 40 години, когато трябваше да събираме трамвайни билетчета, да ги лепим и да се отчитаме, защото ни се плащаха транспортни разноски”, сравни д-р Георги Киряков, общопрактикуващ лекар.

Соца се оказа прекалено нахален гост, д-р Киряков, гостува ни 24 години, сега вече 30 ще станат – не си тръгва.

Често се налага личните лекари повече да пишат, отколкото да преглеждат. Според съсловието обаче новото нормативно хрумване ще доведе до още по-големи опашки пред кабинетите и хаос в системата.

Поредната законова глупост едва ли би трябвало да предизвика някаква обществена реакция. Но тя е безсмислена. И без нея в края на всеки месец личните лекари пращат в касата сводка за издадените касови бележки. Дублирането явно не тревожи никого.

А може би държавата – защото разликата в таксите се плаща от държавния бюджет – по този начин икономисва средства. Факт е, че на личните лекари не им са платени заработените средства по "пенсионерската програма" от септември насам…

Техен ли ще е следващият протест?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст