Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерения на фондация “Четири лапи”

съд разград

Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерения на фондация "Четири лапи" да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, и лъва Асен, без знанието и съгласието на общината, която е собственик на животните. Това съобщи днес на пресконференция д-р Валентин Василев. Той заяви, че фондацията подготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари, деня в който Общинският съвет трябва да прегласува върнатото от областния управител решение за бъдещето на лъвчетата.

Д-р Василев обясни, че информацията за намерението на "Четири лапи" получил вчера след обяд от д-р Емил Славев, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните в София. Той потърсил кмета с искане за становище дали общината е уведомена, че "Четири лапи" имат намерение да транспортират лъвчетата в Холандия. Заявлението на фондацията до ОДБХ-София било с дата 23 януари, в него били описани паспортите на лъвовете, прикрепено било и писмо от МОСВ в отговор на запитване на фондацията относно необходимите документи за пътуване на лъвовете в страни от Европейския съюз, сочи БТА.

Д-р Василев заяви, че общината не е била уведомена, че двете малки лъвчета се намират в столичния зоопарк и че фондацията възнамерява да ги изнесе от страната. Той бе категоричен, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия. "Община Разград е собственик на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и те нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях", каза кметът. Той добави, че относно тези намерения на фондацията, община Разград е подготвила жалба до Районната прокуратура с искане да се образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление да започне досъдебно производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст