Средновековната крепост е най-посещаваният обект на РИМ – Ловеч+Скалният параклис “Св. Петка”

Средновековната крепост е
най-посещаваният обект на РИМ – Ловеч
през миналата година

Ловеч, 24 януари /Пламен Христов, БТА/
Средновековната крепост "Хисаря" е най-посещаваният обект на Регионалния исторически музей /РИМ/ – Ловеч през миналата година, съобщиха от музея.
Крепостта е била разгледана от 23 260 души. Къкринското ханче, което представя дейността на Васил Левски е било посетено от 18 833 туристи, а музеят "Васил Левски" от 14 270 човека.
Етнографският комплекс, който представя старата градска култура на Ловеч е бил посетен от 7834 човека, а през изложбената зала "Покрит мост" са преминали 4738 души. Най-малко са били посетителите на Музейната сбирка "Атанас и Васил Атанасови" – 659.
Общият брой на посетилите на обектите на Регионалния исторически музей в Ловеч през 2017 г. е 69 595 човека. През годината в музейните зали са били организирани множество изложби и събития, допълват от музея.

……….

Регионалния исторически музей /РИМ/ – Ловеч – има снимки на крепостта

Ловешката крепост се намира в северния Предбалкан. Разположена е на хълма Хисарлъка, на десния бряг на река Осъм. Част от укрепителната система, предназначена да пази подстъпите към столицата Търново и Троянския проход – най-краткият път между Северна и Южна България.

Най-ранното селище е от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), последвано е от тракийско (ІІІ-ІІ в. пр. Хр.), късно антично и ранновизантийско (ІV-VІ в.). В края на VІ и началото на VІІ век живота на хълма замира и се възстановява през ІХ-Х век.

Ловешката крепост възниква през Първото българско царство и е обитавана до ХVІІ век. През 1187 г. в подстъпите към нея е сключено примирието между братята Асен и Петър и византийския император Исак ІІ Ангел. Последвано е от възстановяването на българската държава.

През ХІІІ и ХІV век е разцветът на средновековния град. Той е административен, духовен и търговски център. Ловешкия деспот Иван Александър е изборан за български цар през 1331 г.

Днес крепостта има специално нощно осветление. По заявка гостите на Ловеч могат да гледат и слушат аудио-визуалните спектакли „Ловеч – звезден град”, „Историята своя тачим” и „Ловешката крепост разказва”.

Без почивен ден.

Входни билети: възрастни – 4,00 лв., учащи и пенсионери – 2,00 лв., семеен пакет – 6,00 лв.

Ловешката средновековна крепост е разположена на хълм, наречен през периода на османското владичество „Хисаря“. Намира се в южната част на град Ловеч. Днес е част от Архитектурно-историческия резерват „Вароша“.

Началото на създаването на Ловешката средновековна крепост е датирано според археологически данни през IX-X век. Започва своят живот във времето на Първото Българско царство. Разположена е на две естествено защитени тераси. Тогава е построена и крепостната стена. Има главно отбранителни функции и е рядко населена. Тук живее ограничен брой цивилно население, духовенство и главно войска.[1]

В края на ХІІ в. крепостта е превърната в цитадела на средновековния град. Крепостните стени и сгради от ІХ-ХІІ в. продължават да съществуват с известни преустройства. Цитаделата на средновековния град заема площ от около 21 дка. Развръща се по предварителна концепция ново строителство на жилищни, стопански и църковни сгради. Оформени са и три архитектурни комплекса в различни части на града. [2]

През 1187 г. византийският император Исак II Ангел предприема поход срещу провъзгласената Втора българска държава. Провежда обсада на крепостта Ловеч, която е неуспешна. След вземането на заложници византийската армия се изтегля в дн. Южна България. Крепостта е част от отбранителната система на Второто Българско Царство.

В началото на XIV век крепостта е резиденция на деспот Иван Александър, избран за цар на българите през 1331 г.

През времето на османското нашествие многократно се води борба за Ловешката средновековна крепост.

През 60-е години тук са извършени системни разкопки от археолога Йорданка Чангова. Научните резултати са публикувани през 2006 г. в монографията „Ловеч. Цитаделата на Средновековния град XII-XIV в.“ Живота в местността „Хисаря“ е с начало през енеолита и край в средата на XIX в. XII-XIV век е период на разцвет на Ловешката средновековна крепост. От XVII до втората половина на XIX в. територията и е некропол за тогавашните обитатели. [3]

Днес голяма част от крепостта е реставрирана и е една от забележителностите на съвременен Ловеч и атракция за неговите посетители. В западната ѝ част, където са основите на митрополитска църква, е издигнат огромен метален кръст, виждащ се от почти всички точки на града. От вътрешността ѝ се разкрива красива панорама, обхващаща целия град, а зад нея може да се наблюдава лъкатушещата между хълмовете река Осъм, както и останки от римския път, пресичащ Ловеч в далечното минало.

От края на 2005 г. крепостта, заедно с намиращия се до нея паметник на Васил Левски, е снабдена със специално нощно осветление по подобие на Великотърновската крепост „Царевец“.

………….

 

+++++

Скалният параклис "Св. Петка"
в Трън ще работи само в събота
и в неделя през зимата

Трън, 24 януари /Елка Робева, БТА/
Скалният параклис "Св. Петка" в Трън ще работи само в събота и в неделя, съобщават от общината. Промяната важи за зимния период, поради лошите метеорологични условия. Изключения ще се правят по предварително уговорена заявка от предходния ден.
Скалният параклис е християнизирано праисторическо светилище. То е разположено над кв. "Баринци". От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е лековита.

..

Скалният параклис „Св.Петка“ (известен още като „Пещерата на Света Петка“) е християнизирано праисторическо скално-изсечено светилище, действащо като скален параклис. Святото място е разположено над квартал Баринци в град Трън. От тавана на пещерата се стича вода, която според народните предания е свещен водоизточник, който е лековит.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст