Меркел: Изолационизмът няма да реши световните проблеми

меркел давос

Протекционизмът и изолационизмът не са правилният начин за справяне с глобалните проблеми. Това послание отправи германският канцлер Ангела Меркел пред Световния икономически форум в Давос. Така тя стана третият световен лидер след вчерашните изказвания на премиерите на Индия и Канада, отправил критика към политиката, която води Доналд Тръмп под лозунга "Америка на първо място". Самият Тръмп пристига в четвъртък в швейцарския курорт.

Меркел заяви, че Европа не бива да се сърди на президента на Съединените щати за данъчните облекчения, които въведе в страната си. 

"Вместо това сами трябва да помислим за конкурентни данъчни реформи, като например идеята за единен режим на корпоративно облагане между Германия и Франция", посочи тя.

Меркел призова и за усилия за политически реформи в Европейския съюз.

Като европейци ние сме изправени пред голяма задача – ако искаме да ни взимат на сериозно, да работим заедно в сферата на външната политика. Общата европейска външна политика още не е успешно развита. Ако оставащите в Европа 27 страни-членки не са в състояние да изпращат единни послания към големите държави като Китай, Индия, САЩ и Русия, а външната им политика продължава да се определя на национално ниво, няма да можем да бъдем глобален играч, заяви германският канцлер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст