Пучдемон не изключва възможността да се върне в Испания

пучдемон

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон днес не изключи възможността да се върне в Испания, за да присъства на гласуването в каталунския парламент на неговата номинация за регионален лидер, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица той бе номиниран от председателя на каталунския парламент Роже Торен. Днес Пучдемон се срещна в Брюксел с Торен и група каталунски депутати.

"Има много възможности", каза Пучдемон пред репортери, имайки предвид начините, по които той би могъл да гласува или да положи клетва като премиер на Каталуния. "Най-идеалното би било да го направя лично. Това, което ние всички искаме. Но не изключваме нищо", каза той. 

Пучдемон избяга в Брюксел след референдума в Каталуния за независимост, обявен от Мадрид за противоконституционен и след като обяви независимост на областта. Ако се върне в Испания, той може да бъде задържан, защото е разследван за бунт и злоупотреби, може да бъде даден и на съд. Ако съдът признае вината му, може да влезе за няколко десетилетия в затвора. 

На изборите на 21 декември в Каталуния Пучдемон се кандидатира и спечели депутатско място. Той бе и единственият номиниран за регионален лидер и негови привърженици казват, че може да управлява областта дистанционно, чрез видеоконферентна връзка. Мадрид и дори правните експерти на каталунския парламент обаче заявиха, че това не е възможно. Испанският премиер Мариано Рахой каза, че правителството му ще се опита да блокира всеки опит в тази насока.

Испанската агенция ЕФЕ съобщи, че парламентът на Каталуния може да се събере на 30 януари, за да разгледа кандидатурата на Пучдемон. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст