Обявиха прием на кандидати за начална военна подготовка

Министерство на отбраната сграда

Министерството на отбраната организира четири курса за начално военно обучение на български граждани в Единния център за начална военна подготовка в Плевен, в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. 

Предвижда се до 360 български граждани да получат начална военна подготовка, която включва повишаване на основните физически качества, придобиване на умения за действие с въоръжение и стрелба с леко стрелково оръжие, изпълнение на строеви хватки, изучаване на задълженията на войника, оказване на първа медицинска помощ.

Кандидатите, които желаят да придобият знания и умения по начална военна подготовка, трябва да са пълнолетни български граждани, да са годни и психологически пригодни за военна служба, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За времето на обучението на кандидатите се осигурява настаняване, хранене и униформа, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане.

Предвижда се първият курс по начално военно обучение да се състои в Единния център за начална подготовка в Плевен в периода 12 март – 5 април т.г. Кандидатите могат да подадат документи до 16 февруари във военните окръжия в областните градове, отдел "Столичен" – за София, отдел "София-област" – за Софийска област, или в офисите за водене на военен отчет в общините/районите. 

Следващият курс по начална военна подготовка ще бъде в Националния военен университет във Велико Търново в периода 10 април – 4 май, а документи на желаещите кандидати се приемат до 26 февруари. 

Предвижда се курс по начална военна подготовка да се състои във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна в периода 23 юли – 17 август, като срокът за подаване на документи е до 8 юни т.г. Последният за тази година курс ще се състои в периода 1 – 26 октомври 2018 г. в Единния център за начална подготовка в Плевен, за който кандидатите могат да подадат документи до 17 август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст