БСП депозира въпроса за референдум за Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова

БСП депозира в деловодството на парламента искане за организиране на референдум за Истанбулската конвенция.  Въпросът е: "Покрепяте ли Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция?"

В обяснителния доклад към конвенцията, т. 53 пише, че от голямо значение за предмета на конвенцията – транссексуални лица, травестити и други групи хора, цитираха социалистите.

По-рано лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ се нуждаят се от по-добро запознаване с Истанбулската конвенция, затова гласуването се отлага. "Ще направим всичко възможно през тези седмици да направим допълнителен дебат. Само не разбираме защо БСП преди настоявахаза приемането й, сега – вече не", каза Цветанов. 

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите настояват да спре гледането на Истанбулската конвенция в Народното събрание. "Тя създаде огромно напрежение в българското общество-различни мнения на Църквата, тежка дискусия вчера. Това е разделение.  Освен това към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на Министерския съвет, който да указва какви национални закони трябва да се променят след нейното ратифициране", обясни тя.

„Няма яснота, затова искаме да се спрат всички процедури по гледането й в парламента. Да се направи истинска обществена дискусия и смятаме, че този, който трябва да се произнесе по спорния въпрос, е българският народ”, категорична бе лидерът на опозицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст