Чистият въздух се оказа опасен за човечеството

Смог над София

Учени от Норвегия, Великобритания, САЩ и Германия установиха, че отстраняването на замърсителите от въздуха може да увеличи глобалното затопляне, съобщи БТА, цитирайки "Лента". Били създадени модели на четири сценария за глобалните климатични промени. Моделите имитирали последствията от изчезването на аерозоли (сулфати и сажди). Оказало се, че замърсителите блокират част от достигащата до Земята слънчева радиация. При днешното ниво на въглеродния диоксид в атмосферата отстраняването им ще усили парниковия ефект, когато тя поглъща повече топлинна енергия, сочи bTv .

В резултат средната температура на атмосферата ще се повиши с 0,5-1,1 градуса Целзий. Това ще доведе до рязко увеличаване на сушите и наводненията.

Някои специалисти предлагат да се използват аерозоли, за да се предотврати покачването на глобалните температури. Резултатите от изследването обаче показват, че при рязко прекратяване на изхвърлянето на сажди и други частици в атмосферата подобен метод на геоинженерството може да доведе до по-бързо затопляне.

Специалистите отбелязват, че във всеки случай климатичните промени ще предизвикат големи наводнения, смъртоносни горещини, студове и други природни бедствия.

Въз основа на резултатите от друго изследване, публикувани през август м.г., климатолози предсказаха гибелта на милиони хора заради екстремни климатични условия, включително горещини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст