ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само две от ЕС са готови с личните данни

вера юрова йоурова

Голямото мнозинство от европейските страни не са готови за новите правила за защита на личните данни, които трябва да влязат в сила през май и се отнасят до целия съюз, съобщи "ИЮ Обзървър". Единствено Австрия и Германия до момента са приели национални закони, предоставящи база за функционирането на новия регламент за данните на Европейския съюз, представляващ широкообхватно реформиране на съществуваща от две десетилетия директива.

"Ако някои страни членки изостанат и не коригират законодателството си навреме, това може да доведе до проблеми в цялостното функциониране на регламента в Европа", заяви европейският комисар по правосъдието Вера Юрова на 24 януари.

Регламентът автоматично става задължителен на 25 май, но дотогава трябва да бъдат приети национални процедурни правила, които да осигурят на органите, занимаващи се със защита на данните, необходимите средства за гарантиране на поверителността. Страните също трябва да отменят или променят някои съществуващи закони, за да могат да създадат въпросните органи. Според Юрова това включва и осигуряване на гаранции, че тези органи ще са независими и финансирани достатъчно, за да могат да изпълняват задълженията си. "Мога да ви уверя, че всичките 26 в момента са много притеснени", коментира тя.

Според експерта по защитата на личните данни към Еврокомисията Каролина Майзесович липсата на национални правила може да забави стартирането на едновременното и съгласувано прилагане на регламента в Европейския съюз.

Той предвижда еднакви правила, които трябва да бъдат прилагани във всички страни от Евросъюза от всички фирми, боравещи с лични данни на граждани на общността и постоянно пребиваващи в нея, независимо от това къде са базирани. Неспазването му може да доведе до глоби, стигащи до 20 млн. евро или 4 на сто от годишния оборот на компанията.

Около 24 хил. малки фирми ще бъдат освободени от регламента, но нараства тревогата, че много други просто не са достатъчно подготвени, за да се справят с изискванията. Компаниите например ще бъдат задължени да наемат сертифицирани експерти по защита на личните данни.

Някои правителства са по-подготвени да се вместят в срока до 25 май от други. Според документ на Еврокомисията, публикуван през декември, Дания, Естония, Франция, Унгария, Малта, Ирландия, Литва, Люксембург, Латвия, Полша, Швеция, Словения и Великобритания или са внесли, или скоро ще внесат проектозакони в съответните си парламенти.

Европейските страни разполагаха със срок от две години, за да приложат без сътресения приетия през 2016-а регламент.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст