Уволниха дисциплинарно всички служители от дома за деца с увреждания в Габрово

хризантема габрово

Директорката на центъра за деца с увреждания „Хризантема” в Габрово Маринела Лазарова има подписана заповед за дисциплинарно уволнение. Това съобщи кметът на община Габрово Таня Христова пред Би Ти Ви. 

"Ще настоявам служителките, позволили си непристойно поведение към децата, да си тръгнат и да понесат наказателна отговорност. Случващото се, което виждаме в дома е повод да сме категорични и да направим всичко за да гарантираме грижите към децата. Служителките са в момента с предизвестие. Ако няма персонал, който да се грижи за децата ще се търси подкрепа от съседни общини", обясни Христова.

Вчера премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността се определя Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

Мотивът за предложената от премиера Борисов промяна в ръководството на ДАЗД е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Кадрите с насилие в дома станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома. В „Хризантема” са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, която грижите за тях са денонощни.

Потресаващите видеокадри са направени в период от две години от 2016 и 2017 г. Разкритията прави ръководителят на центровете за настаняване, след като подчинени ѝ пращат проверка. На кадрите се чуват заплахи от страна на жените, които работят в дома, вижда се и че посягат на децата.

Снимка: Би Ти Ви

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст