ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът отхвърли Наредбата за платено паркиране в Пловдив, Общината ще обжалва

Съд Пловдив

Промените за това бяха приети от Общинския съвет на 28 септември миналата година, но веднага бяха обжалвани от депутата Славчо Атанасов. С решението си съдът констатира, че обжалваните текстове от Наредбата за реда и условията по издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост са приети  от ОбС-Пловдив при съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Справката показва, че  предложението за изменение в Наредбата е публикувано на интернет страницата на Община Пловдив на 28.09.2017 г. като на същата дата от 09:00 ч. е проведено и заседанието на Общинския съвет, на което са приети оспорените разпоредби. Изложените факти и обстоятелства водят до извода за незаконосъобразност на оспорения § 2 от документа, станал популярно известен като "Наредбата за паркиране пред блоковете". Затова  подзаконовият нормативен акт в тази му част ще следва да бъде отменен, се казва в становището на съда. Общината трябва да плати и 550 лева разноски по делото.

Решението обаче не е окончателно и  подлежи на касационно обжалване пред ВАС. От Община Пловдив отказаха да коментират решението на съда, но заявиха, че ще обжалват пред ВАС. Според шефа на Правния отдел на общината Илиян Иванов решението на съда не спира изпълнението на наредбата.

Кметът на район „Южен“ Борислав Инчев заяви, че ще съобрази с решението на  съда. Той припомни, че още при гледането на Наредбата н ОбС през септември м.г., той е предупредил, че администрацията се е забавила с подготовката на предложението, като не е спазила и сроковете за внасянето му. Не ми се иска администрацията да е орган, който не спазва собствените си срокове, а да изисква това от гражданите. Отмяната на определени текстове означава, че районната администрация не само трябва да спре прилагането на решението, но и да преразгледа действията си, които е предприела до момента. В района вече има издадени разрешения, но ще изчакам становището на юристите ни и ще отправя официално писмо към директора на дирекция „Правна“ за указания какво да предприемем, заяви Инчев

Над 650 са подадените заявления в район „Южен“ с искания от хората да се възползват от промените в Наредбата за паркиране. В случай че  тя обаче бъде отменена, администрацията ще продължи да изгражда паркинги за свободно ползване така, както е било и до момента. Аз съм „за“ подобен регламент и съзнавам, че когато има регулация, ще има и недоволство. Но когато има регулация, все пак има ред, по който да се върви. Нещата обаче трябва внимателно да се прецизират. Защото проблемът с паркирането в Пловдив е голям, а за „Южен“ той е изключително тежък.

Като районна администрация ние се опитваме да направим необходимите действия. 50% от средствата, с които разполагаме в района, ги влагаме за строителството на нови паркинги и паркоместа. Трябва обаче да подчертая, че е необходимо да се заделят средства и целево всяка година от бюджета на Общината, за да се реши проблемът след няколко години.

Администрацията не трябва да бяга от решаването на този проблем. Необходими са обективни критерии и измерители, по които да се дават пари към районите за решаването на определен проблем. И аз мечтая за времето, когато ще започнат да се правят програмни бюджети. Имаш проблем, за решаването му например са необходими 2 млн и ти казваш „тази година заделям 1,5 млн, другата – 500 000 и го решаваш проблема.  А ние какво правим – трябват ни 2 млн, сега даваме 50 000, догодина 100 000  и през следващите 10 години този проблем продължава да съществува. Ако работиш обаче по програма, тя няма да се изпълни за една, а за 3 години, но  проблемът ще бъде решен, подчерта  още Борислав Инчев

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст