ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Претоплят казана за необяснимо богатите

Бойко Борисови Цацаров

След настъпилото пълно затишие около подмятанията за ревизия на приватизацията и прехода управляващите хвърлиха поредната популистка димка. За кой ли път властта ще чеше чувството за несправедливост у електората със закани срещу необяснимо богатите. Филмът е отдавна гледан, при това много пъти, но периодично бива предлаган негов екзотичен римейк за заблуда на зрителя.

Като проучили регистрите, данъчните установили очевадното – наличие на скъпи активи, чието придобиване със законни средства е в сферата на фантастичното. Списъкът е ограничен до 245 лица, които придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти на стойност от 500 хил. до 800 хил. лв., и още 120 души с придобити в същия период имоти на по-висока стойност. Посочен е и ефектен автопарк на територията на страната – отблизо 50 автомобила "Майбах", 193  "Бентли", 31 "Ламборгини", 68 "РолсРойс", 93 "Ферари".

"Изненадващата" информация беше оповестена чрез официалния сайт на прокуратурата с пояснението, че събраните от НАП данни са предоставени на главния прокурор Сотир Цацаров. Той бил сезиран и от Главна дирекция  "Национална полиция" в МВР, която направила справките за колите, "управлявани на територията на Република България от български граждани". В справките е посочено, че "срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително и за извършени данъчни престъпления и измами".

Откога отлежава въпросният заявителски материал и какво е свършено по него можем да се досещаме с оглед липсата на данни за започнати разследвания. Сега обаче прокуратурата преценила, че предоставената от приходната агенция и силовото ведомство информация си заслужава поне проверка предвид наличието на данни за извършени данъчни престъпления и пране на пари. Затова Цацаров разпоредил на прокуратурите в цялата страна да предприемат съответните действия. 

На изпълнителния директор на НАП е възложено извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни. При тях следва да се установят най-малко датата на придобиване на автомобила, неговата стойност, както и произходът на паричните средства за закупуването му, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация. В тази връзка е указано да се извърши анализ на получените доходи с цел установяване наличието на средствата за придобиването на колите.

При деклариране на средства от заеми ще се изследва произходът им, декларирани ли са от заемодателя и от заемополучателя за целите на данъчното облагане, както и съответствието между посочената цена на придобиване и действителната на пазара към момента на сделката. Ако бъде установено, че съответният автомобил е управляван от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и за наличието на насрещна престация.

Аналогични мерки са предприети и по отношение на имотите. Ще бъдат събирани данни за продавачите им, времето и мястото на сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларираните доходи, извършените разходи, движението на проверяваните средства по банковите сметки и други. След приключване на проверките по двете направления щяла да бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от страна на прокуратурата. 

Всичко това се прави в нормалните държави, но у нас предимно на приказки, поради което осезаеми резултати няма. Първата подобна акция беше проведена само по отношение на мутренския автопарк още през 1997 г. по нареждане на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев. Номерът беше изигран зрелищно, но вече по отношение на имотите през 2010 г. с акция "Хеликоптер". При която бяха заснети от въздуха скъпите къщи и затворени комплекси в южната част на София.

Тогавашният шеф на приходната агенция Красимир Стефанов обяви, че срещу едва 3400 лв. разходи по въздушната акция фискалният ефект на втория месец от облитането възлязъл на 13 млн. лева. НАП, Столичната община и прокуратурата се похвалиха с предприето от уплашените собственици ударно плащане на данъци и узаконяване на постройки. Извън фискалния ефект обаче така и не бяха направени заявки за сериозни антикорупционни разследвания. 

Акцентите тогава бяха свързани както със законността на строителството и електроснабдяването, така и с необходимостта от въвеждане на данък "Лукс" срещу избягването на плащания за ДДС по схемата фирмен актив за лично ползване. Много от ВИП-имотите се водеха на дружества, които при покупката са си възстановили данъчния кредит. Така собствениците им, които са крайни получатели по веригата, избягват плащането на реално дължимия данък. Паралелно с това фирмите спестявали и данък печалба чрез деклариране по-високи разходи.

От НАП обявиха, че много от тях са коригирали сметките си и са внесли ДДС с признанието, че всъщност луксозните имоти не са фирмени офиси, а притежавани от физически лица жилищни имоти и комплекси. Собствеността върху имотите била прехвърлена от юридически на физически лица при 160 от фирмите на граждани, а от приходната агенция обявиха, че порочните практики в тази насока са преустановени;

От Столичната община пък отчетоха тройно нарастване на исканията за издаване на разрешения за въвеждане в експлоатация на стотици сгради, които не фигурирали до този момент на кадастралните карти. Пак тогава се разбра и за схемата за ползване на т. нар. строителен ток, при която електроснабдителят ЧЕЗ захранва на практика неограничено във времето невъведените още в експлоатация сгради.

И тогава имаше закани за търсене на наказателна отговорност, но това така и не се случи. Прокуратурата обяви, както и сега, че ще започне разследвания при данни за извършени престъпления, но изчаквала да приключат проверките на контролната администрация. После пък така и не стана ясно колко ревизии са разпоредени, какво е констатирано при тях и каква част от дължимите към бюджета суми са реално събрани. При това личеше отдалеч, че каквото и да са направили по спешност собствениците, те следва да носят както административно-наказателна, така и наказателна отговорност.

Пет години по-късно последва серия въздушни акции с дронове, при които бяха изтипосани в медиите кметовете на Пазарджик, Хасково и Ботевград. А финансовият министър Владислав Горанов обеща нулева толерантност към опитите да бъдат отклонявани данъци или да се злоупотребява с публични средства. Обясненията на градоначалниците бяха различни –  от това, че ползваните от тях имоти били на приятели, до инвестиране на семейни и фирмени средства, включително и такива от заеми и кредити.

И отново познатата готовност на прокуратурата да започне разследвания при наличие на достатъчно данни за извършени данъчни престъпления. Възложени бяха също проверки на МВР и ДАНС, след които наблюдаващите прокурори да решат какво да правят. После се мина на вариант удължаване срока на проверките, чийто краен резултат остана неизвестен. Междувременно засегнатите твърдяха, че ги удрят политически, че са проверявани многократно от всички контролни органи, и че са декларирали всичко съгласно закона. В крайна сметка остана въпросът кой да провери проверяващите, преди те да се захванат с нови проверки.

 

 

Поредната акция срещу необяснимите богатства неминуемо цели както сплашващ, така и пропаганден ефект с оглед европредседателството и недоволството от управленското статукво. Вероятно се цели и вдъхване на кураж у данъчната администрация след покушението срещу началника на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов. Служителят в ударното звено беше разстрелян показно на 18 декември пред централата на приходната агенция в центъра на София и почина по-късно, без да дойде в съзнание. Оттогава бяха изказани публично редица мнения, че данъчната администрация е практически в колапс, тъй като сред кадрите й царят униние и страх.

В компанията на Цацаров и Горанов премиерът Бойко Борисов се закани веднага след престъплението държавата да отмъсти на убийците, включително и да стигне до поръчителя, но очакванията за бърз напредък на разследването не се оправдаха. Досега няма задържани по случая, нито беше изнесена информация за хода на досъдебното производство. Напълно естествено е обаче обещаните ответни мерки да бъдат реализирани по данъчна и наказателна линия, тъй като луксозните имоти и палати предполагат избягване на данъчни задължения, контрабанда и извършване на данъчни престъпления.

Оглавеното от Иво Стаменов звено "Фискален контрол" в НАП беше създадено преди няколко години с цел противодействие на контрабандата и измамите с ДДС чрез проследяване на движението на товари и стоки с висок фискален риск. Разполага с мобилни екипи, които проследяват движението на тировете от влизането в страната през граничните пунктове до крайния получател. Агентите имат право да спират камионите, в които се превозват стоките с висок фискален риск. Списъкът включва повече от 400 типа стоки, а последният включен в него със заповед на финансовия министър Владислав Горанов артикул бяха горивата.

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Telegram
  WhatsApp

  Още от категорията..

  Последни новини

  Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

  Подкаст