ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

А дано, ама надали…

Министерски съвет -  представяне на  Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици

Потърпете още само 10 месеца и ще доживеете да видите България без корупция! Това твърди кабинетът "Борисов-3".

Не ви се вярва? Няма начин да не стане, щом тогава изтича крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си. Министрите актуализираха и приетия миналата година график, по които след броени месеци трябва да станем дигитална държава. Като Естония, от която поехме европредседателството.

Но не точно като тях. Уж сме в една обществено-политическа кошара, но те си въведоха е-управлението за нула време и без пари, а ние отупахме милиарди за десетилетия без видим ефект. Колко му е да довършим започнатото за броени месеци, докато оправяме Западните Балкани? Естонците похарчили целия бюджет като евродомакини за обучение на кадри, ние ще го отупаме за битовизми като ремонти на сгради и улици. Но търпете още малко, ноември ще бъде май!

Последното заседание на кабинета е окуражаващо. Вицепремиерът Томислав Дончев напомня на министрите, че крайният срок чука на вратата "и няма нагласа той да се удължава". Но по негова оценка мобилизацията не е достатъчна. "Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна. Така че, пълна мобилизация!", зове Дончев. И приканва министрите да вземат нещата в ръцете си.

Тук премиерът Бойко Борисов слага рамо на беквокала си с пояснението, че електронното управление е "най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това което мъчи хората". Следва поредната люта Борисова закана на полза роду: "И не си мислете, че на някой ще се размине! Много ясно сме се разбрали, така че не пилейте времето!"

Като ще е е-управление, да разсъждаваме логически. А най-добре математически. Според Томислав Дончев в електронния документооборот вече участват около една трета от министерствата и под половината от областните и териториалните администрации. От Държавната агенция "Електронно управление" пък уточниха, че е-управлението е въведено в 144 административни структури, от които 26 централни ведомства, както и в половината от областните администрации. Над 70% от реалните участници в държавната система за електронен обмен на съобщения пък са общински администрации. Звучи обнадеждаващо, НО!

Да направим нещо като средно аритметично и да приемем, че половината държавна власт вече работи по електронен път. И че напредъкът е осъществен в последните месеци и години. Спаднала ли е наполовина корупцията, или поне усещането за нея? Предвид оглушките на европартньорите за Шенген и еврозоната, едва ли. Ето и последният индекс на корупцията, изготвен от  "Прозрачност без граници" по доклади на 12 институции като Световната банка, Economist Intelligence Unit, фондация "Бертелсман", Freedom House, "Световен проект за правосъдие" и др.

В Европейския съюз сме безапелационно на дъното, а в световен план отстъпваме с шест позиции до 75-ото място сред общо 176 страни. Приема се, че критичната стойност от 50 пункта е началният показател за системно несправяне с корупцията. "Сравнителните резултати от изследването за България подчертават острата необходимост от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде изоставен формалният подход в борбата с корупцията и да бъде проявен ясен ангажимент за дълбоки реформи в институциите, които играят основна роля в тази област", пише в доклада за корупционния индекс.

Затова не знаем да приемаме ли сериозно графика. На управленски приказки отдавна не вярваме, защото накъдето и да се обърнем, все виждаме, чуваме и говорим за корупция. Е, финансовият министър Владислав Горанов твърди, че тя е предимно емоционална категория и вестникарско внушение. Дано едното "е" се окаже вълшебно, но подозираме, че краят на корупцията ще си остане само на хартия.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст