ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Косарев продължава оспорване на сделката

дмитрий косарев

Английският върховен съд се произнесе по делото, заведено от Empreno, свързано с покупката на дружеството InterV Investment Sarl, което индиректно притежава 100% от акциите на БТК.

"Английският върховният съд излезе с решение, потвърждаващо правото на Empreno Ventures Ltd ("Empreno") и на LIC Telecommunications Sarl ("LICT") да продължат производството срещу VTB Capital Plc (дъщерно дружество на VTB Bank) заради продажбата на "Виваком". Това стана ясно от прессъобщение на Empreno Ventures Ltd, разпространено в сряда.

"Радваме се, че съдът разпореди на VTB да обясни какво се е случило по време на този манипулиран аукцион, защо ни ограничи по този начин; защо ни разиграва и защо позволи продажбата при цена, която е само част от истинската стойност. Сега очакваме фазата на разкриване на процедурата, при която VTB и нейните висши служители ще бъдат задължени да отворят всичките си досиета, включително и електронна поща, като обяснят как са осъществили незаконното поглъщане на "Виваком", в която аз бях основен акционер",  се казва в обръщение на собственика на Empreno Ventures Дмитрий Косарев.

В становище, разпространено от "Виваком", обаче се набляга на факта, че според Английския върховен съд претенциите на Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications за разваляне на сделката са неоснователни.

"Съдебното решение отхвърля претенциите на Empreno и LIC Telecommunications за отмяна на сделката за продажба на индиректния собственик на БТК. С това решение отпадат и последните претенции, свързани с промяната на собствеността на БТК", обясни пред "БАНКЕРЪ" главният изпълнителен директор на "Виваком" Атанас Добрев. Той добави, че исковете за вреди срещу купувачите, които е завел Косарев, са недопустими.

"Единственото, което може да оспори и да съди, е "Ърнест и Янг" като агент по сделката, която не е допуснала фирмата му до търга", каза още Атанас Добрев. 

От "Виваком" напомнят, че пореден съд, в различна юрисдикция, потвърждава несъстоятелността на претенциите на Empreno към групата на БТК.

"Българският съд потвърди на три инстанции (включително и от Върховния касационен съд), че Empreno няма основание да претендира за прогласяването на нищожността на документите във връзка с проведената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, емитирана от БТК. Люксембургски съд в средата на януари също отхвърли всички искове на LIC Telecommunications към БТК. В средата на миналия месец беше отхвърлена поредната жалба пред Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе разрешено придобиването на InterV от "Вива Телеком" (Люксембург) С.А.", припомнят от "Виваком".

Както е известно, през октомври 2015-а VTB Capital – инвестиционното звено на втората по големина банка в Русия ВТБ, обяви, че иска да продаде "незабавно" мобилния оператор "Виваком". Причината за това бе непогасен мостов заем от 150 млн. евро към ВТБ, отпуснат още през 2013-а на InterV Investment (б.а.- бе първият и официализиран по веригата от фирми чуждестранен собственик на "Виваком"). Той бе и обезпечен със 100% от акциите на "Вива телеком България" (прекия собственик на "Виваком"). Веригата на собствеността бе следната: "Виваком" – "Вива телеком България" – InterV Investment (Люксембург) – V2 Investment (Люксембург) – V Telecom Investment S.C.A (Люксембург). Точно в последната фирма се криеше и реалното разпределение на акциите, като 43.3% от капитала, чрез дъщерното дружество на Empreno Ventures – LIC Communications S.a. r.l. (с предишно име SHCO 79 S.à r.l.), държеше Дмитрий Косарев (това е делът на Цветан Василев). VTB Capital притежава 33.3% чрез Crusher Investment Limited (като за въпросния дял Василев неведнъж е казвал, че е финансиран от КТБ). Останалите 23.43% са в ръцете на бивши кредитори.

През 2015-а стана ясно, че Empreno Ventures е завела дело във Висшия съд в Лондон (High Court of Justice) срещу VTB Capital за предполагаемо незаконно изземване и продажба на "Виваком". "Това е основен крайъгълен камък в нашата продължаваща борба за осигуряване на подходяща компенсация за отвратителния опит да се продаде незаконно "Виваком" на свързана страна за грубо намалена сума", се казва през 2015-а в прессъобщение на фирмата на Косарев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст