България чества 140 години свобода

Паметникът "Шипка"

Днес честваме 140 години от Освобождението на България от турско робство.

На 3 март 1878 година в град Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Причина за войната е жестокото потушаване на което предизвиква огромен отзвук в цяла Европа. Видни общественици и държавници, сред които Уилям Гладстон и Виктор Юго, издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия до БЯло Море, цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. С решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Днес
С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник. 

Основните празненства ще бъдат в столицата София, а чествания ще има във всички градове в страната.

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще вземе участие в тържествената програма, с която ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март.

 В 10.00 часа държавният глава ще пристигне в Шипченския манастир „Рождество Христово“.

В 11.00 часа, на площадката под връх Шипка президентът Радев ще присъства на панихида в памет на загиналите воини. Държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония, по време на която ще приеме рапорта на началника на караула, след което ще произнесе слово.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.   

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Той пристига по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква.

Патриарх Кирил пристига в България за честването на Националния празник – 3 март, на който тази година отбелязваме кръгла годишнина – 140 години от Освобождението от османска власт.

Музеи

По случай Националния празник на България 3 март (събота) Националният исторически музей (НИМ) обявява вход свободен.  

Посетителите ще могат да разгледат изложбата „Знаци на свободата и героизма”, посветена на 140-годишнина от Освобождението на България, която се открива същият ден, в 11,00 часа. 

НИМ ще e отворен за посетители от 9.00 до 17.30 часа.

Регионалният исторически музей-София също обявява безплатен вход в събота за постоянната експозиция в сградата на музея на пл. „Бански“ 1 (10:00 – 18.00 ч.), както и в археологическото ниво под базиликата „Света София“ (10:00 – 17:30 ч.).

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова Софийската градска художествена галерия, Регионалният исторически музей – София на пл. „Бански“ и археологическият музей под базиликата „Света София“ще работят с безплатен вход за посетители.

Работното време на парк – музей „Врана“ е от 10 до 16 часа, Софийската градска художествена галерия е отворена за посетители от 11.00 до 18.00 часа, Регионалният исторически музей – София от 10.00 часа до 18.00 часа, а археологическото ниво на базиликата „Света София“ от 10 до 17 часа.

Регионалният исторически музей в Шумен обявява свободен вход за посетители на националния празник 3 март, съобщиха от там.  Тогава безплатно от 9 до 17 часа шуменци и гостите на града ще могат да разгледат централната експозиция на музея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст