НС възложи на министъра на енергетиката до 30 юни да внесе предложения за възможностите за реализация на активите по проекта на АЕЦ “Белене”

НС възложи на министъра на енергетиката до 30 юни да внесе предложения за възможностите за реализация на активите по проекта на АЕЦ "Белене"

2 март 2018 / 15:00

София, 2 март /екип, БТА/ Народното събрание възложи на министъра на енергетиката до 30 юни 2018 г. да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице. "За" гласуваха 137 депутати, нямаше "против" и "въздържали се".
Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, след като изслуша дебатите по темата, изрази благодарност за демонстрирания консенсус по важните за сектора въпроси. Предишният и сегашният кабинет "Борисов", когато става въпрос за ядрена енергетика и АЕЦ "Белене", работи единствено в интерес на българските граждани. Правилната посока е да търсим консенсусно решение, което да е в интерес на българите за поколения напред, изтъкна министърът.
Един от съвносителите на предложението – Делян Добрев, заяви, че сега не се взема решение дали да се стори или не централата. Днешното решение не изключва нито една опция за правителството – както строителството на централата, така и евентуалното изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" или продажбата на оборудването на "Белене". Добрев каза, че е нужна пътна карта с различни варианти.
Таско Ерменков напомни за историята на проекта "Белене" и вложените в него средства, като отбеляза, че въпросът за него е свързан и с националната сигурност. Ерменков напомни за един от изводите в доклада на БАН по проекта, че най-лошият сценарий за "Белене" е нищо да не се прави, защото това би било загуба на досега вложения ресурс. Нужно е "отпушване" на процеса по решение на казуса "Белене", забатачен много години, довел до това да имаме оборудване и площадка без яснота какво да се прави занапред, каза Ерменков. По думите му държавата заслужа модерна енергетика и общо решение, което да позволи този проект да бъде реализиран.
Рамадан Аталай посочи, че е нужна стратегия за енергетиката, в която да бъде очертано окончателно как тя ще се развива. ДПС са загрижени за цялостното развитие на енергетиката, каза депутатът. Той изрази учудване от промяната на позицията на ГЕРБ по проекта.
Делян Добрев изтъкна, че ГЕРБ не са променяли позицията си и винаги са декларирали желание проектът да се реализира без държавни гаранции и финансиране. Държавата е дала досега над 3 млрд. лева и повече пари и гаранции не трябва да дава, заяви Добрев.
Павел Шопов посочи, че решението за спирането на проекта е било несуверенно взето от НС. По думите му, сегашното решение вече е суверенно взето от партиите на България.

По отношение на проекта АЕЦ "Белене" Петкова заяви, че консенсусът в парламента днес е добър знак. От тук нататък започваме активна работа, отбеляза тя. По думите й за проекта има сериозен и реален инвестиционен интерес. Има интерес и ще започнат разговори с нашите съседи на Балканите, може да стане един добър проект при определени параметри, каза Петкова. Нашата цел е такъв проект да бъде реализиран на пазарен принцип, допълни тя.

Източник: София

Петкова: Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“ като балкански проект

Има инвестиционен интерес и той е много сериозен и реален. Премиерът Бойко Борисов постави темата на Икономическия форум в Лондон, ще започнат разговори със съседите ни от Балканите. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова за лансираната от премиера Бойко Борисов идея АЕЦ „Белене“ да бъде балкански проект, предаде „Фокус“. „Проектът може да стане добър, при определени параметри. Целта ни е проектът да се реализира на пазарен принцип“, обясни тя. „Днешният консенсус в пленарна зала е добър знак, защото става дума за проект, който е много сериозен. Касае поколения напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни“, посочи Теменужка Петкова. „Надявам се, че днешната стъпка, която депутатите направиха е добро начало“, коментира тя.

…………..

Парламентът очаква от енергийното министерство стратегия за Белене до 30 юни

2.3.2018 Инвестор, Държавата не трябва да дава гаранции и да поема никакви ангажименти по проекта, смятат от ГЕРБ

Министерството на енергетиката трябва да изготви конкретни предложения за АЕЦ "Белене" и да отдели пасивите и активите на проекта в отделно юридическо лице до 30 юни 2018 г. За това се разбраха депутатите след дискусия в Народното събрание.

В деловодството на парламента бяха внесени два алтернативни проекта за решение. Депутатите от БСП искаха варианти за централата в срок от 1 месец. От ГЕРБ обаче внесоха своето предложение, според което енергийното министерство дължи тези отговори до 30 юни.

Още по темата

АЕЦ "Белене" или нов блок в Козлодуй – къде е истината?

Експерти: АЕЦ "Белене" е ядрен проект с най-нисък риск в Европа

 

Предложението на левите не беше прието, като депутатите от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Проектът на ГЕРБ пък беше одобрен единодушно от 137-те депутати, присъстващи в този момент в пленарната зала.

Дискусията за АЕЦ "Белене" започна с гаф, защото енергийният министър в оставка Теменужка Петкова беше взела отпуск и в началото на пленарното заседание председателят обяви, че дебатите се отлагат за следващата седмица. По-късно обаче Петкова се появи в Народното събрание и изрази желание все пак дискусията да се състои.

В края на януари по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание Петкова обясни, че чисто счетоводно активите и пасивите на АЕЦ "Белене" са отделени от Националната електрическа компания (НЕК). Предстои и създаването на проектната компания. 

По време на дебатите от БСП посочиха, че няма по-добра технология за генериране и доставка на енергия без емисии и смятат развитието на ядрената енергетиката за безалтернативно. От ДПС призоваха за дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката.

От ГЕРБ пък бяха категорични, че проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се осъществи като пазарен – без никакви ангажименти и гаранции на държавата под формата на дългосрочни договори за изкупуване, преференциални цени и т.н.

"Държавата е дала достатъчно за този проект", каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев, припомняйки повече от 3 млрд. лева разходи за площадка, оборудване, разрешения и т.н.

Добрев беше категоричен, че през 2012 година проектът е бил спрян, защото държавата не е могла да осигури 20-те млрд. лева, необходими за реализацията му. Тази сума е потвърдена и от анализите на Българската академия на науките (БАН), каза още депутатът.

В своето изявление пред депутатите енергийният министър пък призова за широк консенсус по АЕЦ "Белене", защото решението за централата касае поколения напред.

Пред журналисти тя допълни, че предстоят разговори със съседните балкански държави в изпълнение на идеята на премиера Бойко Борисов за строителството на централата като балкански проект с финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

АЕЦ "Белене" може да бъде прекрасен проект, реализиран на пазарна основа, смята още тя.

 

…………..

Парламентът ще разисква днес по питането на БСП към министър Теменужка Петкова за ядрената енергетика

2 март 2018 / 12:44

София, 2 март /Теодора Цанева, БТА/ Разискванията по питането към министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще се състоят днес след изчерпване на въпросите от парламентарния контрол към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Това решиха депутатите със 124 гласа "за" и 7 въздържали се. Питането е на депутати от &quo…

Теменужка Петкова е прекъснала отпуската си, готова е да се включи в дебатите

02.03.2018 12:10; 24 часа онлайн

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е прекъснала отпуската си и е изразила готовност да участва в разискванията в парламента по питане на депутати от БСП относно политиката в областта на ядрената енергетика. Това съобщи водещата пленарното заседание Нигяр Джафер, предава БТА. 

Първоначално разискванията трябваше да са първа точка за днешния пленарен ден, но поради отпуск на Петкова те бяха отложени за следващата седмица.

От БСП възразиха срещу това разместване. Никога не съм си представял, че това разискване може да се превърне в игра на тенис на маса, заяви Таско Ерменков. Той обясни, че в пленарна зала няма достатъчно депутати за участие в дебата и за гласуване на решение по разискванията. Не може министър да се подиграва с парламента, подчерта Георги Свиленски.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че гласуването може да е и в друг ден. Вие като вносители на предложението може да не го развиете днес и да се отложи за следващата седмица, обърна се тя към БСП.

…………..              

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст