Борисов уведоми Путин за идеите си за “Белене” като балкански проект

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на неговия руски колега Владимир Путин днес бяха подписани три споразумения

Премиерът Бойко Борисов е представил пред руския президент Владимир Путин идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански проект, съобщи БНР. Това е станало в телефонен разговор между двамата, след като днес Путин се е обадил по телефона на Борисов и го е поздравил по повод националния ни празник, който отбелязахме на 3 март. Според правителствената информационна служба, двамата са обсъдили енергийни и други икономически въпроси. 

Борисов е посочил пред руския президент, че идеята му за "Белене е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, съобщиха от правителствената информационна служба.

В телефонния разговор е било осъдено и развитието на газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода "Турски поток". Руският президент е посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов е информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан е бил и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст