Кандидатите за шеф на антикорупционния орган са готови да се явят на тест за почтеност

НС

Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията изслушаха кандидатите за председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, станала популярна като комисията "Антикорупция". Тя ще следи лицата, заемащи висши публични длъжности.

Кандидатите Пламен Георгиев и Николай Николов представиха концепциите си по време на изслушване в парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Георгиев е номиниран от ГЕРБ и Обединените патриоти. Николов е предложен от БСП. Двамата обявиха, че са готови да се явят на тест за почтеност.

Пламен Георгиев е досегашен председател на КОНПИ, която стана основа на новия антикорупционен орган. Георгиев има богат професионален опит, добре подготвен юрист, притежава диалогичност и почтеност, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ при представянето на кандидата. Водещ мотив за тази номинация е професионалният опит и доказаното желание да работи срещу корупцията, допълни Велчев. 

Председателското място приемам като кауза, заяви Георгиев. Твърдото ми убеждение е, че новият орган има възможност да се бори с корупцията, заяви той. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Той отбеляза, че в работата си ще спазва приемственост. Пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите. Разработена е и декларация за конфликт на интереси. Активни сме с даването на методически указания, отбеляза той. 

Николай Николов съчетава теоретични познания, практически опит и независимост, заяви при представянето на кандидата Крум Зарков от БСП. 

Явявам се днес пред вас не защото си търся работа, разглеждам тази отговорност преди всичко като кауза, заяви Николов. Имам опита и професионална подготовка да се справя, но по-важно е заедно да спрем корупцията, каза той. И като нация, и като държава не сме нито слаби, нито глупави и заедно можем да се справим, допълни Николов. Той отбеляза, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки, посочи той. 

Председателят на новия антикорупционен орган да бъде избран на заседание на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст