Монети за пристрастени

валути

Феновете на монети, които непрестанно търсят  нещо ново, би трябвало да  насочат вниманието си към Литва. Централната банка на балтийската република обяви на 6 март, че ще пусне по-късно през годината дигитална монета специално за ентусиастите. Тя ще има единствено колекционерска стойност, няма да бъде пускана в обращение и няма да се използва като средство за разплащане, съобщиха още литовските централни банкери.

Инициативата ще покаже на света, че Литва е "държава, която насърчава иновациите и прогреса и е винаги отворена за нови идеи", коментира в официално изявление членът на банковия борд Мариус Юргилас. И с емитирането на колекционерска криптомонета Вилнюс ще отвори нова страница в нумизматиката.

Централните банки от целия свят подхождат предпазливо към цифровите валути заради спекулативните им характеристики, бесните колебания и употребата им от подземния свят. Председателят на Бенк ъф Ингланд – Марк Карни, призова миналата седмица да се въведе по-стриктно регулиране, което да се сложи край на ерата на криптоанархия.

Литва не е единствената страна експериментатор в тази област. Венецуела отиде още по-далеч с изявлението, че ще пусне първата в света държавна криптовалута.

Литва се опитва да се утвърди като технологичен център в областта на финансите, атрактивен за нововъзникващите фирми, особено в банковия сектор. От 2019-а нататък страната ще предлага на местните и на чуждестранните компании платформа, използваща технологията blockchain (която е в основата на Bitcoin), за да тества свързаните с финансите иновации.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст