Русия отрича участие в отравяне на неин бивш шпионин и дъщеря му

скрипал

Русия отхвърли обвиненията в някои западни медии за евентуално участие в покушение срещу нейния бивш шпионин Сергей Скрипал.

Обвиненията за участие на Москва във възможно отравяне на бившия попковник от Главното разузнаватепно управпение (ГРУ) Сергей Скрипал не са закъснели, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости и Фокус.

"Не мога да коментирам това. Както се казва на руски, не ни накараха да чакаме дълго. Разбирам, че това не се превежда песно на ангпийски, но, все пак…", заяви Песков, отговаряйки на въпрос как се отнасят в Кремъл към коментарите в западните медии, че Русия е участвала в инцидента.

Той подчерта, че Кремъл не разполага с никаква информация по повод на това, с какво се е занимавал Скрипал и с какво може да е свързана трагичната ситуация.

"Вие знаете как той се оказа на запад, в резултат от какви действия и решения. Няма да го повтарям", добави прессекретарят на Путин, като отбеляза, че Москва винаги е готова за сьтрудничество в разследването.

През 2006 година Скрипал беше осъден в Русия на 13 години лишаване от свобода за шпионаж в полза на Лондон, припомня РИА. Той се оказа във Великобритания четири години след като беше помилван и обменен за десет души, задържани в САЩ.

В понедепник на Скрипал и на младата жена, която е била с него, им е прилошало на пейката пред търговски център в Солсбъри. Според данни на медиите 66-годишният Скрипал в момента е в интензивното отделение на болница, а неговата 33-годишна спътница също се намира в критично състояние. Впоследствие Би Би Си съобщи, че придружаващата го жена е дъщеря му Юлия.

На мястото на инцидента полицията е открила неизвестен предмет, който е бип забелязан и прибран от попицията. Към момента не е известно какво вещество е предизвикало отравянето.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст