Страните, в които дамите живеят най-добре

клм

Седмичното новинарско списание U.S. News & World Report публикува традиционния си рейтинг на държавите, съставен според жизнения им стандарт. Наред с това анализаторите направиха списък на най-добрите страни за жените, който се базира на отговорите на над 9 хил. дами, живеещи в различни кътчета на света. Сред параметрите за оценка са равенството между половете, сигурността, прогресът, равенството в доходите и спазването на правата на човека. 

На първо място е Дания, която се отличава с високо развитото си общество и равенство между мъжете и жените. И двата пола имат еднакъв достъп до медицинското обслужване и образованието, което е безплатно.

Втората позиция е за Швеция, където почти две трети от университетските дипломи се връчват на жени. Политиката за отпуски за отглеждане на дете е гъвкава и се разпростира върху двамата родители.

Трета е Норвегия, която има високи оценки на практика по всички параметри, защото заема водещи позиции в различни класации, отразяващи, така или иначе, нивото и качеството на живот. Това е и страната, където мъжете и жените имат наистина еднакви права.

В продължение на много години Нидерландия е лидер в областта на равенството между половете. Сега държавата се застъпва за правата на ЛГБТ- общността.

Повечето северноевропейски страни се отличават със строго спазване на човешките права. Финландия не е изключение от правилото. Тя заема трето място сред 144 държави в рейтинга Global Gender Gap Report за 2017-а.

През 2018-а финансовият министър на Канада обяви нов план за разходите, който се нарича "Equality + Growth, A Strong Middle Class". Той е насочен към развитието на жените и осигуряването на колкото се може повече работни места за тях. 

Швейцария заема първо място в отчета на U.S. News & World Report's Best Countries list, защото изпреварва много страни по равнището на сигурност, защитата на околната среда, правата на човека, нивото на образованието, здравеопазването и икономическата стабилност.

Австралия е постигнала не само значителни резултати в легализирането на еднополовите бракове през 2017-а, но има и еднаква продължителност на живота за мъжете и жените.

През 1893-а Нова Зеландия стана първата държава в света, където жените получиха право да гласуват на изборите за парламент. Вече 125 години дамите там имат същите права, каквито и мъжете.

Германия получи най-високата оценка за раввнището на развитие на предприемачеството.

Люксембург подкрепя инициативата Would politics suit you madam? ("Харесва ли ви политиката, мадам?"), насочена към увеличаване на броя на дамите в правителството.

Въпреки че Австрия не е член на Комисията на ООН за статута на жените, тя играе важна роля в реализирането на конвенцията за борба срещу насилието над нежния пол.

Великобритания получи високи оценки за културен престиж. Независимо от това страната има върху какво да поработи в сферата на равното заплащане на труда.

Франция а с висок бал за спазване на човешките права на фона на добре развитата си икономика и силното влияние на културата.

Според публикувания през 2015-а Education and Training Monitor на Европейската комисия жените висшисти в Ирландия са повече от мъжете (съответно 58.6% към 45.1на сто). При това дамите се сблъскват с повече проблеми, когато се наложи да се върнат към обучението след раждане – грижите в детските заведения струват скъпо, а и достъпът до тях е ограничен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст