Йордан Цонев: Водят се дела за над 1 млрд. лева от КТБ

Паерламент Йордан цонев

Броят на заведените съдебни дела за прихващания е 205, а материалният интерес по тези дела е 1 174 252 811 лв., заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев на брифинг в парламента по отношение на върнатия от президента за ново обсъждане Закон за банковата несъстоятелност.

Днес Народното събрание ще разгледа закона отново. Цонев заяви, че е съгласен с мотива на президента, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Затова от ДПС са изпратили писмо с въпроси до министъра на финансите по казуса с КТБ.

В отговора, който са получили, се посочва, че стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ АД в несъстоятелност е 233 147 298 лв. "Смятам, че тези цифри ще убедят президента и българското общество, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен законодателен похват", коментира Цонев. По думите му с промените в закона и правните инструменти, които ще бъдат дадени на синдиците, ще помогнат да се попълни масата на състоятелността със значими суми. "Колко точно не можем да кажем, защото голяма част от този резултат зависи от решения на съда. Законът дава правни инструменти на синдиците да предприемат съответни действия след съответни решения на съда", заяви Цонев.

В отговора от Министерството на финансите са изпратили списък на извършените до момента от страна на КТБ АД в несъстоятелност, съответно на квестори или синдици, заличавания, освобождаване, неуредени в полза на банката обезпечения.

Списъкът включва обезпеченията, освободени след погасяване на съответното задължение чрез прихващане, не чрез изплащане. Цонев каза, че списъкът на извършените до момента прихващания, който съдържа следните реквизити – физическо или юридическо лице, което е извършило прихващането, размер, стойност на прихващането в съответната валута, е публикуван на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст