ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цените се разминават с очакванията

пари

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Докато от синоптична гледна точка ситуацията през седмицата се подобри рязко, от политическа и комерсиална гледна точка  нещата в международен план продължиха да "посивяват" и да "замръзват" допълнително. Ежечасно изникваха нови и нови "мъдри" идеи за налагане на търговски санкции и респ. за контра- и реконтрасанкции, които бяха мотивирани с икономически невъзможната цел за "стимулиране на икономиката и създаването на работни места". Сякаш на инвеститорите не им беше достатъчна несигурността относно уникалното по своите мащаби затягане на финансовата политика от страна на централните банки, но сега следва и в коефициентите за риск  да се калкулират и евентуални "търговски войни", при това без географско или секторно ограничение. На този фон едва ли е трудно да си обясним волатилността, която наблюдавахме през седмицата при почти всички класове активи – като започнем от капиталовите ценни книжа и стигнем до криптовалутите.

И у нас инвеститорите не бяха настроени особено позитивно, което помогна на негативния тренд през последния месец, месец и половина да се "удължи" с още седмица. Най-старият борсов индекс SOFIX продължи бавно, но сигурно да се отдалечава от нивото от 700 пункта, пробивайки низходящо "кота" 680. От друга страна, наблюдавахме и обичайната динамика в моментите на "рокада" в списъка със "сини чипове". От "БФБ-София" съобщиха, че от 19 март "Неохим" и "М+С Хидравлик" напускат SOFIX, а "Трейс груп холд" и "Холдинг Варна" се завръщат в него. Обичайно в подобни ситуации дружествата, които напускат индекса, да губят рязко от пазарната си капитализация, докато новопопълненията се придвижват в обратната, положителна посока. Борсовата логика, както и историческата практика говорят недвусмислено в посока на току-що начертаните тенденции. Изкривяването на ситуацията, поне що се отнася до SOFIX, идва оттам, че негативните ценови промени с включените в изчисляването му компании се случват, докато същите са му членове, а тези, които "загряват на тъч линията", поскъпват, докато все още не са част от "желания" списък. И димитровградският торов завод, и казанлъшкият производител на хидравлични елементи и системи реагираха мигновено и силно негативно на новината, като "Неохим" рязко "удари" 43 лв. за дял, а "М+С Хидравлик" се срина до 7.45 лв. за акция. Междувременно новите попълнения реагираха доста по-умерено, но безспорно позитивно. Книжата на "Трейс груп холд" бързо бяха изкупени до 5 лв. за дял, а тези на "Холдинг Варна" достигнаха до 36 лв. за брой.

В негативна посока през седмицата се разменяха акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Книжата й отстъпиха с над 4% до 5.10 лв. за дял при относително вяла за позицията търговия. При другия по-ликвиден представител на банковата сфера в SOFIX, а именно Централна кооперативна банка (ЦКБ), търговията също беше относително статична, но вместо спад, както при ПИБ, тук наблюдавахме консолидация на нивата около 1.90 лв. за дял.

Консолидация на ниски обороти продължихме да наблюдаваме и при "Софарма". Книжата на фармацевтичният концерн се разменяха спокойно в относително тесни рамки между 4.10 и 4.16 лв. за акция. Негативно през седмицата се търгуваха акциите на к.к. "Албена". Книжата на "черноморската перла" бяха разпродадени и със завидна лекота пробиха низходящо ключовото ниво от 60 лв. за дял, за да достигнат до 59.50 лв. за брой. В същата посока се придвижиха и книжата на друго дружество, член на SOFIX – "Сирма груп холдинг". Акциите на софтуерната компания отново се приближиха "заплашително" към ключовото и същевременно номинално ниво от 1 лв. за дял, като на този етап посоченото ниво за малко не беше "превзето". Консолидация на нивата непосредствено над 1 лв. за акция наблюдавахме и при друг "син чип" – "Индустриален холдинг България". Книжата на бившия приватизационен фонд се разменяха относително активно по  1.01 лв. за дял.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст