ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Овчаров: Сделката за ЧЕЗ очевидно не е в интерес на българската държава

Национален съвет на БСП Румен Овчаров

"Златна акция" в ЧЕЗ при сегашната ситуация ще бъде просто съучастничество на държавата в една сделка, която очевидно не е в интерес на българската държава. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в интервю за в. "БАНКЕРЪ". 

Овчаров сподели, че когато човек иска да свърши работа, търси начин, а когато не иска да я свърши – търси причини. И допълни, че на Иван Иванов явно в момента му е казано да търси причини и той вече три седмици търси причини как да не си свърши работата. "Всъщност това не е безобидно, защото е наказуемо", посочи още Румен Овчаров.

"Ние не знаем, първо, кой купува ЧЕЗ-България. Ние не знаем как се финансира. Ние не знаем как ще се връщат кредитите. Ние не знаем какво прави българската държава и какви договорки е направила с бъдещия собственик и с ЧЕЗ, защото такива договорки явно има", допълни ексминистърът на енергетиката. 

"ЧЕЗ иска да излезе от България, но не иска да излезе, показвайки, че е загубила в България. Тя е инвестирала примерно 280 млн. и не иска да излезе за 220-240 млн. Тя иска да покаже, че излиза след успешна инвестиция, затова на нея й трябва висока цена. Затова на нея й трябват договорки с този, който ще купува – той да предложи по-висока цена. Затова на нея й трябват договорки с българската държава, защото има арбитраж, който виси във Вашингтон, и за него по някакъв начин да се направи споразумение преди самия арбитраж. И част от тези пари пък да се върнат на т.нар. купувач, за да може той да покрие загубите", отбеляза също така Румен Овчаров. 

Цялото интервю четете в новия брой на в. "БАНКЕРЪ"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст