Когато става дума за най-добрите ликьори, повечето познавачи и бармани неизбежно споменават култовия Cointreau. Той е неописуемо популярен навсякъде, където сервират спиртни напитки и творят коктейлни шедьоври. Не е случайно, че френският портокалов ликьор присъства в най-добрите ресторанти и барове, както и в множество домове – с него се приготвят над 200 изключителни коктейли. Но и в чист вид Cointreau е идеален аперитив, особено когато е сервиран с лед. Тогава напитката помътнява, заради високото съдържание на етерични масла, предизвикващи взрив от аромати. Още с първите глътки ободряващото усещане за сладко-горчиви портокали приятно загрява гърлото с високия си градус и гали небцето с неподражаемия си вкус.
Всичко започва на улица "Сент Лоуд" във френския град Анже, където братята Адолф и Едуард-Жан Коантро работели в семейната сладкарница. Те се нуждаели от висококачествени натурални ликьори, които по онова време били недостъпни. Постепенно това се превърнало в своеобразно предизвикателство за тях и през 1849-а двамата открили своето предприятие за спиртни напитки Cointreau & Cie SA. Отначало започнали да произвеждат ликьор от дива вишна и с времето разширили асортимента си до 50 вкуса.
Едуард Коантро, син на Едуард-Жан, който на практика израснал в завода, мечтаел да стане най-добрия майстор дестилатор. И през 1870-а мечтата му се осъществила, Коантро-младши се присъединил към семейния бизнес. Едуард забелязал интереса на потребителите къв вкуса на портокалите, които по това време били рядка и ценна стока. Универсалният продукт се харесвал еднакво и на мъжете, и на жените. Той непрекъснато експериментирал и изобретявал различни комбинации, докато през 1875-а не създал идеалното съчетание на горчива и сладка портокалова кора. Страстта му се изляла в оригиналния ликьор Triple Sec, както се казвала в началото кристално чистата напитка, чиято рецепта е тайна и до ден днешен. Десет години по-късно Едуард решил да патентова името и бутилката, която се превърнала във визитна картичка на бранда, но заради голямата конкуренция не успял да го стори. Тогава било взето решение портокаловият ликьор да получи името Cointreau. Днес брандът е носител на над триста награди, първата от които получава още през 1889-а на Световното изложение в Париж. През 1990-а компанията Cointreau & Cie SA се сля с Remy Martin , за да блесне на пазара под името Remy Cointreau.
Легендарният ликьор Cointreau е представен в две позиции:
Cointreau Original е шедьовър, създаден благодарение на уникалната дестилация на натурални кори от сладък и горчив портокал. Той представлява идеален баланс между сладост и свежест.
Cointreau Noir е създаден през 2012-а. Той съчетава класическият портокалов ликьор Cointreau и елитен коняк от избите на Remy Martin.