ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сърбите в Косово се обединяват, напрежението расте

косово

Напрежението в Косово е на път да се увеличи още повече, след като съветниците от всичките 10 косовски общини със сръбско мнозинство решиха единодушно да създадат Общност на сръбските общини в Косово, без да се съобразяват с противопоставянето от страна на Прищина, съобщи БНР.

Създаването на общността е част от постигнатото преди две години споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията. Косовските власти обаче смятат, че асоциирането на сръбските общини противоречи на конституцията на Косово.

На извънредно заседание в Косовска Митровица сръбските общинари решиха общността да се формира на 20 април, независимо дали косовското правителство и парламентът са съгласни.

Кметът на Косовска Митровица и лидер на партия Сръбска листа Горан Ракич потвърди, че формацията напуска коалиционното правителство на Косово. С това то губи мнозинството от гласовете в парламента. Причината за действията на косовските сърби е арестът в понеделник и прогонването от Косово на Марко Джурич – директор на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст