ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: България няма да гони руски дипломати

Бойко Борисов

България няма да гони руски дипломати или технически лица. Ние трябва да запазим канала на комуникация с Турция, да направим същото и с Русия. Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи. Виждате и в съседно Косово, продължава да се говори за действия, които напомнят тези от преди 20 години. Действията на Турция в Африн, конфликтът им с Гърция и Кипър – не виждам как ще го решат. Това са все неща в нашия регион, коментира още Борисов. Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъжда случаят „Скрипал“. На него ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

"Независимо, че на няколко пъти, още от Брюксел даже, изказахме своята теза и обяснихме как ще действаме, за да не изглежда еднолично използвахме Консултативен съвет по сигурност с представители на президентството и извикахме Бойко Коцев", обясни Борисов. 

"С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за нашия посланик на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания, каза Борисов. 

Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на Президента на Република България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст