ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пенсионната система ще е стабилна още 20 г., алармира социалният министър

Пенсионери

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки. Това обясни социалният министър Бисер Петков пред Би Ти Ви.

"В настоящия момент бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще се налага да расте. По данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. Това е „скрит дълг” на държавата. Това не са малко пари – 150% от БВП и 16-17 пъти сегашните разходи за пенсии", каза Петков.

По отношение на добавките за пенсионерите, той посочи, че за Великден по 40 лв. ще получат 1 227 000 души с пенсии под линията на бедността за 2018 г. – 321 лв.

Бисер Петков обясни и промените, които ще засегнат новите пенсионери догодина. Техният доход от преди 1997 г. няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За периода до наши дни има данни в Регистъра на осигурените лица и така няма да се наложи да се издирват документи – включително и от отдавна несъществуващи фирми. Така и таванът на пенсиите отпада, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход. Бисер Петков призна, че вероятно има хора, които изчакват с пенсионирането си именно заради новите правила.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст