ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ: Москва допълнително влоши отношенията

Белия дом

Белият дом заяви, че експулсирането на 60 американски дипломати от Русия не е неочаквано и САЩ ще се справят с това, но решението на Москва влошавало допълнително отношенията между двете страни. 

Изгонването на необявени сътрудници на руското разузнаване от САЩ и над 24 партньорски страни и съюзници в НАТО по-рано тази седмица беше адекватен отговор на руското нападение на британска територия, се казва в комюникето на администрацията на Доналд Тръмп.

Русия вече обяви, че гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.

Мярката е в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулството в Сиатъл, заяви руският външен министър Сергей Лавров

Лавров добави, че същите реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Руското външно министерство уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус".

Американските представители трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март. Обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат Русия до 5 април.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст