Лавров: В интерес на Великобритания е да отрови Скрипал

лавров

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че може би е било в интерес на Великобритания да отрови Скрипал, предава Ройтерс.

"Това би могло да бъде в интерес на британското правителство, което се оказа в неудобно положение, като не успя да изпълни обещанията си на електората си за условията за Брексит", коментира Лавров на пресконференция.  

Русия е възмутена, че остава без отговор искането й за консулски достъп до Юлия Скрипал, заяви още Лавров.

"Възмутително е, че до този момент всички наши многократни искания да ни бъде обезпечен достъп до нашата гражданка, остават без отговор", каза Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. 

Министърът на външните работи на Русия се надява, че експолковникът от ГРУ Скрипал ще излезе от комата, в която изпадна след натравяне с невропаралитичен газ. 

Лавров подчерта, че Русия няма никакво отношение към натравянето на Скрипал и дъщеря му, но страната е заинтересована да се установи истината.

Въпросът е докъде може да стигне взаимното експулсиране на дипломати и това зависи не от Русия, това трябва да бъде преустановено от Запада, каза още Лавров. 

Според него твърде много се говори за Студена война, че тя е дори по-лоша от класическата Студена война, защото тогава има някакви правила и се спазва приличие. 

В момента нашите западни партньори, имайки предвид Великобритания, САЩ и няколко други страни, които сляпо ги следват, пренебрегнаха всякакво приличие и използваха лъжи за откровена дезинформация. Ние на това отговаряме достатъчно спокойно, хладнокръвно, като настояваме, че всякакви обвинения трябва да се обосноват с факти, каза Лавров. 

Той отбеляза също, че страните от Запада съкращават възможностите за диалог с Русия, експулсирайки дипломатите под всякакви предлози. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст