ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът здраво захапа и ТЕЦ “Варна”

Пресконференция на Мая Манолова Васил Велев срещу американските централи

Бизнесът започна пореден рунд в битката си срещу енергийния сектор и проблемите в него. И по-точно срещу частните американски централи. Причината е, че техните производствени мощности продават тока на значително по-висока цена от борсовата в момента. На практика този проблем съществува от години, но никоя бизнес организация досега не е настоявала така остро за неговото разрешаване.
Всъщност електроенергията от "Ей и Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица-изток 3" се изкупува изцяло от НЕК на цени, според данните на бизнеса, близо два пъти по-високи от тези на независимата енергийна борса. В момента средната цена при търговията там е около 70 лв. на мвтч., докато "Ей и Ес" продава на НЕК за 106.76 лв. на мвтч., а "Контур Глобал" за 168.66 лева.

Договорите за т.нар. американски централи в Маришкия басейн са сключени "престъпно небрежно" или "престъпно корумпирано", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев след среща през седмицата с омбудсмана Мая Манолова. Той беше категоричен, че контрактите трябва да бъдат прекратени и централите да излязат на свободния пазар. Велев цитира и методика, според която "Контур Глобал" вече е изплатила инвестицията си. За "Ай и Ес Гълъбово" пък оставали около 100 млн. лв. и тази сума можела да бъде покрита от правителството при прекратяване на споразуменията.

Според асоциацията двете централи непазарно изземват от българските домакинства 486.4 млн. лв. за едногодишен регулаторен период, а маржът на оперативната им печалба е 54-59 процента.

Неотдавна ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации – Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, изпратиха в качеството си на физически лица жалба до омбудсмана срещу "Ай и Ес" и "Контур Глобал". Тяхното становище е, че всяко българско домакинство плаща по договорите с тях по 161 лв. на година. Въпросното непазарно изземване идвало от това, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя всяка година референтна цена на електроенергията и за този регулаторен период тя е 70 лв. за мегават час. По ниска е и цената на борсата. 

Работодателите отново заплашват с протести, които този път щели да са пред централите в Маришкия басейн и пред възкръсващата ТЕЦ "Варна". Според информация на Васил Велев варненската ТЕЦ е подала в КЕВР  заявление за участие на регулирания пазар при цена от 191 лв. за мегаватчас. Планирано е бъдещата газова централа да достави 2 млн. мегаватчаса в енергийната система за следващия регулаторен период – до края на юни 2019-а. Според изчисленията на бизнеса обаче цената на нейния ток може да бъде намалена с 30 лв. на мегаватчас. При все това работата й щяла да допринесе за увеличаването на електроенергията за домакинствата с 16 процента.

Последното е доста трудно да се определи, защото единствено енергийният регулатор може да каже дали ще поскъпне токът за бита и с колко. Традиционно през годините от юли винаги има увеличение на цените, но същевременно електроенергията за битови нужди у нас продължава да се субсидира и да струва по-евтино спрямо другите държави в Евросъюза.

Не бива да се забравя и че маневрена мощност като газова централа липсва на българската енергийна система. За изграждане на такава се говори от години и на всички е ясно, включително и на бизнеса, че цената на нейния ток ще е висока. Но тази мощност ще се използва предимно в моментите, когато е критично нужна, а в останалото време ще е в режим "студен резерв". Сега при голяма консумация, каквато има през зимата, в пиковите часове в доставките на ток се включва ПАВЕЦ "Чаира".

Законът и Комисията за енергийно и водно регулиране са вменили функции на Националната електрическа компания да балансира цената на електроенергията, която изкупува. Известно е, че общественият доставчик получава и ток от АЕЦ "Козлодуй" на смешно ниската цена от около 30 лв. на мегаватчас. Дали и как тя ще се "миксира" със скъпия ток от ВЕИ и американските централи го определя КЕВР. Само че именно нейните изчисления са една от причините НЕК да е в тежко финансово състояние вече няколко години подред.

Колкото до омбудсмана, Мая Манолова изтъкна, че работодателите "чукат на отворена врата". Според нея няма никаква прозрачност какво се случва с процедурата, която се води в Брюксел, за нерегламентирана държавна помощ към двете американски централи. Не се знае и правен ли е финансов анализ дали ще има неустойки при предсрочно прекратяване или предоговаряне на контрактите. Позицията на Манолова е, че институциите дължат информация на обществото по тази важна тема. Тя допълни, че собствениците на двете централи са поискали среща с нея по жалбата на работодателите и че ще изиска информация от Министерството на енергетиката и Министерството на финансите за възможностите да бъдат предсрочно развалени споразуменията с тях.

Омбудсманът обаче определи искането на ТЕЦ "Варна" като абсурдно, защото ако договорите с американски централи вече са подписани, то този с варненската централа тепърва ще се сключва, ще важи за бъдеще време и "подобни фалове не бива да бъдат допускани".

Ще напомним, че само преди месец енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че при прекратяване на договорите с "Ай и Ес" и "Контур Глобал" ще има неустойки за близо 3 млрд. лева.

Пламен Симеонов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст