Какви са рисковете при закупуване на автомобил втора ръка?

автокъща

Некоректни търговски практики при продажбата на автомобили втора ръка не са изключение. На технически неизправни автомобили се придава продаваем вид и се представят като перфектни – тези коли обаче са рискови на пътя и могат да поднесат неприятни изненади на шофьорите. В "Денят започва" по темата говореха Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш началник на КАТ и Йонко Иванов – председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

Богдан Милчев подчерта, че най-важният критерий за автомобил втора ръка би трябвало да е качеството му: "Това е един пазар, който държавата е неглижирала през годините, държавните институции са го оставили да се саморегулира. Взаимоотношенията между купувач и търговец са оставени свободно, което чисто търговски е добре, но от друга страна, когато продаваме оръжие, защото автомобилът е оръжие за убиване, държавните институции трябва законодателно да решат някои проблеми и дефицити, които има в тази посока и един от тях е именно това, че определяйки цената като основен фактор при покупката на един автомобил, ние неглижираме качеството му".

Според Йонко Иванов, отговорност колко качествен е закупеният автомобил втора ръка носи купувачът и допълни, че неразбиращите трябва да се обърнат към нужните консултанти. Той оправда онези, за които цената при закупуването на кола е приоритет с лошите пътища, които разбиват всеки един автомобил: "Напоследък доста се говори, че високата скорост причинява голяма смъртност по пътищата, както и за неизправността на автомобилите. Бих могъл да спомена, че само 7 загинали имаме от висока скорост, превишена скорост за изминалата година, а пък процентът е под 1% ПТП-та поради неизправност на автомобилите" и допълни, че „евтиното винаги излиза по-скъпо“ и това важи при автомобилите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст